Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Program prototipnih ispitivanja protuminskog sonara na brodu ML/LM-161 i podvodnog vozila PAP104 (CROSBI ID 762591)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Milošić, Zvonimir Program prototipnih ispitivanja protuminskog sonara na brodu ML/LM-161 i podvodnog vozila PAP104 // BB-F06-M/HGA00-000/Reg. br.: 28567. 1985.

Podaci o odgovornosti

Milošić, Zvonimir

hrvatski

Program prototipnih ispitivanja protuminskog sonara na brodu ML/LM-161 i podvodnog vozila PAP104

U dokumentu se daje metoda mjerenja osnovnih HA karakteristika protuminskog sonara PMS 193M. Iz jednadžbe hidrolokacije izvedene su sve potrebne jednadžbe za računanje prijemne razine - ML i predajne razine ultrazvučnog vala Source Level - SL (dB re 1V/uPa) na 1m od akustičkog središta (AC) vrlo složene karakteristike usmjerenosti. Također, u svezi s ovim modelom PMS izvedena je i jednadžba za mjerenje Sile cilja morske mine uz pomoć ovog sonara. Valja naglasiti da je mjerenje dometa na razne podvodne objekte, pa i morske mine, jedno od najvažnijih mjerenja što je detaljno opisano u ovom dokumentu.

PMB; PMS; domet sonara; otkrivanje; cilj; klasifikacija; podvodno vozilo

Rad s lovcem mina podrazumjeva sljedeće faze MCM aktivnosti: 1. PMB kao lovac mina odlazi u 'lov mina' s podvodnim vozilom na palubi. Pri tome s uključenim PM sonarom radi u fazi lova sve dok ne otkrije, identificira i klasificira morsku minu te utvrdi njene koordinate. 2. Faza razminiranja počinje taktičkom odlukom nakon 1. faze sa spuštanjem podvodnog vozila u more. Operacija uništenja nekontaktne morske mine podrazumjeva potpunu kontrolu zauzete pozicije PMB te stalno praćenje i upravljanje vozilom do zadane pozicije morske mine. Bila bi velika iluzija da podvodno vozilo može bez nadzora prići nekontaktnoj mini i na 50m udaljenosti. Uspješni završetak operacije uništenja morske mine zavisi o drugim akustičkim sustavima ako se ustanovi sofisticirana opasnost za podvodno vozilo zbog manevra približavanja šuljanjem (akustička minolovka). Rad je napisan na 73 stranice.

engleski

Program prototype testing MCM sonar on the ship ML/LM-161 and underwater vehicle

nije evidentirano

MCM ship; MCM sonar; range; detection; target; classification; undervater vehicle;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

BB-F06-M/HGA00-000/Reg. br.: 28567

1985.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika