Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira (CROSBI ID 544105)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Škevin Sović, Jadranka ; Diana Igrc, Marina ; Antunac, Neven Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 123-124

Podaci o odgovornosti

Škevin Sović, Jadranka ; Diana Igrc, Marina ; Antunac, Neven

hrvatski

Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira

U proizvodnji i preradi ovčjeg i kozjeg mlijeka česta je pojava dodavanje kravljeg mlijeka, prvenstveno radi njegove niže cijene, odnosno ostvarenja veće zarade na finalnom proizvodu. Budući da je u pitanju ne samo cijena nego i zdravlje potrošača (netolerancija na pojedine sastojke kravljeg i ovčjeg mlijeka), razvijene su pojedine analitičke metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira. Izoelektrično fokusiranje je referentna metoda dokazivanja patvorenja mlijeka i sira u zemljama EU od 1966. godine. To je elektroforetska tehnika separacije amfoternih molekula (molekula koje imaju naboj, pozitivan ili negativan). Skupinu čine proteini, peptidi i enzimi. Metoda se temelji na kretanju molekula prema katodi ili anodi u električnom polju i kod određenog pH gradijenta, do one pH vrijednosti pri kojoj je njihov neto-naboj jednak nuli (a kretanje zaustavljeno). To je efekt fokusiranja, a vrijednost pH kod koje se to događa zove se izoelektrična točka (pI) određenog proteina (peptida ili enzima). U ovom radu promatrani proteini su γ -kazeini sira. Dakle, γ -kazeini sira koji je proizveden od ovčjeg i/ili kozjeg mlijeka imaju različite izoelektrične točke od γ -kazeina sira proizvedenog samo od kravljeg mlijeka. Prema tome, ako je sir proizveden od mješavine kravljeg i ovčjeg, kravljeg i kozjeg ili mješavine sve tri vrste mlijeka, ova tehnika nam omogućava da to i dokažemo.

izoelektrično fokusiranje; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; ovčji sir

nije evidentirano

engleski

Isoelectric focusing and cheese adulteration detection

nije evidentirano

isoelectring focusing; cow s milk; ewe s milk; ewe s cheese; cheese adulterationsheep milk;

nije evidentirano

Podaci o prilogu

123-124.

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.

Vera Volarić, dipl. inž.

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

38. Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

23.11.2008-26.11.2008

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)