Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj redoslijeda laktacije na kakvoću mlijeka istarskih i paških ovaca (CROSBI ID 544099)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Dolenčić Špehar, Iva ; Antunac, Neven ; Barać, Zdravko Utjecaj redoslijeda laktacije na kakvoću mlijeka istarskih i paških ovaca // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 95-96

Podaci o odgovornosti

Dolenčić Špehar, Iva ; Antunac, Neven ; Barać, Zdravko

hrvatski

Utjecaj redoslijeda laktacije na kakvoću mlijeka istarskih i paških ovaca

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj redoslijeda laktacije (I., II., III., IV., V.) i pasmine ovaca (paška i istarska) na kemijski sastav (mliječnu mast, protein, suhu tvar bez masti) i broj somatskih stanica u mlijeku. Tijekom 2007. godine provedeno je istraživanje kvalitete mlijeka paških i istarskih ovaca a kontrole mliječnosti provedene su svakih 30 dana od početka do kraja muznog razdoblja. Od svake pasmine odabrano je po 30 ovaca u svakoj pojedinoj laktaciji. Analize kemijskog sastava mlijeka provedene su infracrvenom spektrometrijom, a broja somatskih stanica fluoro-opto-elektronskom metodom. Utjecaj redoslijeda laktacije bio je značajan (P<0, 05) samo za sadržaj mliječne masti u mlijeku paških odnosno za sadržaj mliječne masti i broj somatskih stanica (log) u mlijeku istarskih ovaca. Mlijeko paških i istarskih ovaca sadržavalo je najviše mliječne masti u III. laktaciji (7, 98 % i 7, 29 %) ; proteina u V. (6, 14 % i 6, 23 %) a suhe tvari bez masti u III. (11, 72 %) odnosno V. laktaciji (11, 53 %). Najviši broj somatskih stanica kod obiju pasmina utvrđen je u IV. i V. laktaciji. Mlijeko paških ovaca sadržavalo je značajno (P<0, 01) više mliječne masti, suhe tvari bez masti a niži broj somatskih stanica u odnosu na mlijeko istarskih ovaca. U mlijeku paških ovaca srednje vrijednosti sadržaja mliječne masti, proteina, suhe tvari bez masti i broja somatskih stanica (log) bile su: (7, 66 % ; 6, 03 % ; 11, 61 % i 5, 16) odnosno (7, 14 % ; 6, 13 % ; 11, 43 % i 5, 75) u mlijeku istarskih ovaca.

ovčje mlijeko; paška ovca; istarska ovca; kemijski sastav; somatske stanice

nije evidentirano

engleski

Influence of stage of lactation on quality of Istrian and Pag sheep milk

nije evidentirano

sheep milk; Pag sheep; Istrian sheep; chemical composition; somatic cells

nije evidentirano

Podaci o prilogu

95-96.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.

Vera Volarić, dipl. inž.

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

38. Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

23.11.2008-26.11.2008

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)