Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 373837

Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela»


Merćep, Anđela; Kozačinski, Lidija; Kirin, Slavko; Zdolec, Nevijo; Cvrtila Fleck, Željka; Filipović, Ivana; Njari, Bela
Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela» // Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Tiskara HLAD, 2008. str. 121-121 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 373837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela»
(Chemical composition of Trappist cheese from « Sirela» dairy)

Autori
Merćep, Anđela ; Kozačinski, Lidija ; Kirin, Slavko ; Zdolec, Nevijo ; Cvrtila Fleck, Željka ; Filipović, Ivana ; Njari, Bela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera - Zagreb : Tiskara HLAD, 2008, 121-121

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.-26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sir trapist; kemijski sastav
(Trappist cheese; chemical composition)

Sažetak
U radu je istražen osnovni kemijski sastav zrelog trapista iz 146 proizvodnih serija mljekare « Sirela» tijekom petomjesečnog razdoblja. Količina masti kretala se od 27, 50 do 29, 25 %, a količina vode od 39, 50 do 41, 40 %, odnosno od 55, 59 do 58, 31 % u bezmasnoj tvari sira. Utvrđeni postotak suhe tvari bio je veći od deklariranih najmanje 50 %, a iznosio je od 58, 60 do 61, 00 %. Količina masti u suhoj tvari iznosila je 46, 06 do 48, 63 %. Rezultati analize pokazuju da prema udjelu vode u bezmasnoj tvari sira, trapist spada u grupu polutvrdih sireva, dok se po udjelu masti u suhoj tvari može svrstati u masne sireve. Na temelju dobivenih podataka može se zaključiti da nema značajnijih odstupanja kemijskog sastava sireva proizvedenih tijekom istraživanog razdoblja, te da pretraženi uzorci udovoljavaju Pravilniku o mlijeku i mliječnim proizvodima (NN RH br. 133/2007).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Merćep, Anđela; Kozačinski, Lidija; Kirin, Slavko; Zdolec, Nevijo; Cvrtila Fleck, Željka; Filipović, Ivana; Njari, Bela
Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela» // Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Tiskara HLAD, 2008. str. 121-121 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Merćep, A., Kozačinski, L., Kirin, S., Zdolec, N., Cvrtila Fleck, Ž., Filipović, I. & Njari, B. (2008) Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela». U: Volarić, V. (ur.)Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2008}, pages = {121-121}, keywords = {sir trapist, kemijski sastav}, title = {Kemijski sastav sira trapista mljekare and \#171; Sirela and \#187;}, keyword = {sir trapist, kemijski sastav}, publisher = {Tiskara HLAD}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2008}, pages = {121-121}, keywords = {Trappist cheese, chemical composition}, title = {Chemical composition of Trappist cheese from and \#171; Sirela and \#187; dairy}, keyword = {Trappist cheese, chemical composition}, publisher = {Tiskara HLAD}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font