Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 373792

Uvjetna sloboda u zatvoru bez zidova - kaznenopravna i kriminološka analiza zahtjeva za "liberalizacijom" pristupa kaznenoj evidenciji


Derenčinović, Davor; Getoš, Anna-Maria; Dragičević Prtenjača, Marta
Uvjetna sloboda u zatvoru bez zidova - kaznenopravna i kriminološka analiza zahtjeva za "liberalizacijom" pristupa kaznenoj evidenciji // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 15 (2008), 2; 1007-1046 (recenziran, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


Naslov
Uvjetna sloboda u zatvoru bez zidova - kaznenopravna i kriminološka analiza zahtjeva za "liberalizacijom" pristupa kaznenoj evidenciji
(On "parole" in a Prison Without Walls – A Legal and Criminological Analysis of the Requested 'Liberalisation' of Access to Criminal Records)

Autori
Derenčinović, Davor ; Getoš, Anna-Maria ; Dragičević Prtenjača, Marta

Izvornik
Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu (1330-6286) 15 (2008), 2; 1007-1046

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
Kaznena evidencija ; rehabilitacija ; resocijalizacija
(Criminal records ; rehabilitation ; resocialization)

Sažetak
Autori se u radu bave problematikom kaznenih evidencija u svjetlu europskih trendova, iskustava i standarda, a s posebnim osvrtom na pronalaženje prave mjere ravnoteže između dva prividno sukobljena interesa: rehabilitacije osuđenika i zaštite društva od opasnih delinkvenata, u prvom redu počinitelja kaznenih djela na štetu djece. Kao podloga cjelovitoj raščlambi pitanja kaznenih evidencija služi analiza zakonskih i praktičnih rješenja izabranih europskih država te recentnih inicijativa Europske unije. Središnji dio rada je kriminološka i kaznenopravna analiza ne(opravdanosti) zahtjeva za „ liberalizacijom“ pristupa kaznenim evidencijama. U kontekstu tamne brojke, recidivizma i udjela i kretanja seksualnih delikata na štetu djece, autori u radu analiziraju dostupne kriminološke spoznaje o "opasnosti" pravomoćno osuđenih počinitelja tih kaznenih djela kao krunskog argumenta u prilog "liberalizaciji" pristupa kaznenim evidencijama. Kaznenopravna analiza spomenutog zahtjeva polazi od njegove usklađenosti sa standardima prava na pristup informacijama, ali i zaštite osobnih podataka, zabrane diskriminacije i ograničenja kaznenopravne prisile. Autori zaključuju rad s nekoliko prijedloga de lege ferenda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0662530-2517 - Kaznenopravno sprječavanje korupcije i kolektivnog kriminaliteta (Davor Derenčinović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Criminal Justice Abstracts