Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 373560

Ribolov i prerada ribe u 18. stoljeću - La pesca e la lavorazione del pesce nel Settecento


Šimunković, Ljerka
Ribolov i prerada ribe u 18. stoljeću - La pesca e la lavorazione del pesce nel Settecento, Split: Filozofski fakultet u Splitu ; Dante Alighieri, 2008 (monografija)


CROSBI ID: 373560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ribolov i prerada ribe u 18. stoljeću - La pesca e la lavorazione del pesce nel Settecento
(Fishing and Fish Processing in 18th Century)

Autori
Šimunković, Ljerka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Filozofski fakultet u Splitu ; Dante Alighieri

Grad
Split

Godina
2008

Stranica
159

ISBN
978-953-99197-4-6

Ključne riječi
ribolov; prerada ribe; 18. stoljeće
(fishing; fish processing; 18th century)

Sažetak
Ova se dvojezična hrvatsko-talijanska monografija sastoji iz dva dijela. U prvom uvodnom dijelu opisani su povijesni uvjeti ribolova u 18. stoljeću u Dalmaciji i mjere koje je poduzimala Mletačka Republika kako bi ponovno oživila ribolov, a prerađenu ribu usmjerila za prodaju u Veneciju. Taj zadatak mletačka vlada povjerila je splitskom Gospodarskom društvu ili Poljoprivrednoj akademiji, kako se često to društvo nazivalo. Njegovi osnivači, grupa splitskih intelektualaca, zamislili su plan djelovanja koji je, u skladu s fiziokratskim idejama, trebao ponovno oživiti i gospodarski osnažiti Dalmaciju, a obuhvaćao je djelatnosti kao što su poljoprivreda, ribolov, zanatstvo i trgovina. Glavni osnivač i financijer Gospodarskog društva bio je njegov predsjednik, odvjetnik Ivan Moller. Nakon prvih uspješno obavljenih pokusa ribolova i prerade ribe, mletački je Senat povjerio zadatak Gospodarskom društvu da provjeri rezultate ribolova i prerade ribe na licu mjesta u dalmatinskom pomorskom području, a za troškove pothvata odobrio je svotu od 800 cekina. Četiri člana društva na čelu s predsjednikom Ivanom Mollerom krenuli su u studenom 1782. na ekspediciju koja je brojila 9 brodica i 71 člana. To je bila ujedno i prva znanstvena ekspedicija na Jadranu i na Mediteranu, koja se odnosila na ribolov i preradu ribe, o kojoj postoji i pisani trag i koja je u potpunosti uspjela. Drugi dio monografije odnosi se na tekst detaljnog izvještaja o odvijanju ekspedicije kao i svim upotrebljenim načinima ribolova i prerade ribe, koji je 1783. napisao vođa ekspedicije i predsjednik društva Ivan Moller i uputio ga na razmatranje mletačkom Senatu. Tekst izvještaja, na talijanskom jeziku, integralno je objavljen u verziji iz 18. stoljeća te je taj isti tekst uspoređen s postojećim prijepisom iz 19. stoljeća. U hrvatskoj verziji taj je tekst preveden na hrvatski jezik uz kritički znanstveni aparat. Prikazani rezultati proizišli su iz znanstvenih istraživanja provedenih u okviru znanstvenog projekta (Dalmatinsko kulturno ozračje 19. stoljeća), provođenog uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, dok je tiskanje rezultata, sakupljenih u ovoj knjizi, omogućio Projekt NEPTUNE (INTERREG/CARDS-PHARE) koji financira Europska Unija.

Izvorni jezik
Ostalo

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Riječ je o dvojezičnoj (hrvatsko-talijanskoj) monografiji.POVEZANOST RADA


Projekti:
244-2440820-0811 - Dalmatinsko kulturno ozračje 19. stoljeća (Šimunković, Ljerka, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Ljerka Šimunković (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Šimunković, Ljerka
Ribolov i prerada ribe u 18. stoljeću - La pesca e la lavorazione del pesce nel Settecento, Split: Filozofski fakultet u Splitu ; Dante Alighieri, 2008 (monografija)
Šimunković, L. (2008) Ribolov i prerada ribe u 18. stoljeću - La pesca e la lavorazione del pesce nel Settecento. Split, Filozofski fakultet u Splitu ; Dante Alighieri.
@book{book, author = {\v{S}imunkovi\'{c}, L.}, year = {2008}, pages = {159}, keywords = {ribolov, prerada ribe, 18. stolje\'{c}e}, isbn = {978-953-99197-4-6}, title = {Ribolov i prerada ribe u 18. stolje\'{c}u - La pesca e la lavorazione del pesce nel Settecento}, keyword = {ribolov, prerada ribe, 18. stolje\'{c}e}, publisher = {Filozofski fakultet u Splitu ; Dante Alighieri}, publisherplace = {Split} }
@book{book, author = {\v{S}imunkovi\'{c}, L.}, year = {2008}, pages = {159}, keywords = {fishing, fish processing, 18th century}, isbn = {978-953-99197-4-6}, title = {Fishing and Fish Processing in 18th Century}, keyword = {fishing, fish processing, 18th century}, publisher = {Filozofski fakultet u Splitu ; Dante Alighieri}, publisherplace = {Split} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font