Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 37350

Voltametrijsko određivanje tragova metala u prirodnim vodama


Omanović, Dario; Peharec, Željko; Marko, Branica
Voltametrijsko određivanje tragova metala u prirodnim vodama // 2. hrvatska konferencija o vodama Hrvatske vode - od Jadrana do Dunava / Gereš, Dragutin (ur.).
Dubrovnik: Hrvatske vode, 1999. str. 363-367 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Voltametrijsko određivanje tragova metala u prirodnim vodama
(Voltammetric Determination of Trace Metals in Natural Water)

Autori
Omanović, Dario ; Peharec, Željko ; Marko, Branica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
2. hrvatska konferencija o vodama Hrvatske vode - od Jadrana do Dunava / Gereš, Dragutin - Dubrovnik : Hrvatske vode, 1999, 363-367

Skup
2. hrvatska konferencija o vodama Hrvatske vode - od Jadrana do Dunava

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 19-22.05.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Tragovi metala; UV zračenje; mikrovalovi
(Trace metals; UV irradiation; microwaves; water samples analysis)

Sažetak
Izrađeni su i testirani novi osjetljivi elektrodni sustavi (elektroda s visećom živinom kapi (EVŽK) i elektroda s tankim slojem žive (ETSŽ)). Prikazane su mogućnosti određivanja koncentracije otopljenih tragova metala u prirodnim vodama s dva nova elektrodna sustava. Diskutirane su prednosti i ograničenja svakog od njih. Granice detekcije iznose: 1.7 ngL-1 Pb2+ (8x10-12 M) za ETSŽ i 2.8 ngL-1 Cd2+ (2.5x10-11 M) za EVŽK. Ovo pokazuje da se ovim sustavima mogu odrediti znatno niže koncentracije otopljenih tragova metala nego što je propisano zakonom za prvu vrstu vode (uredba o klasifikaciji voda NN 77/98 str. 1754). Kao primjer, prikazano je određivanje koncentracije otopljenih tragova metala (Zn, Cd, Pb i Cu) metodom dodatka standarda u uzorcima morske i riječne vode diferencijalnom pulsnom voltametrijom anodnog otapanja (DPASV) s oba elektrodna sustava. Pokazano je da materijali od kojih su napravljeni pojedini dijelovi elektrodnog sustava imaju važan i velik utjecaj na određivanje koncentracije tragova metala i na njihovu specijaciju. Postupci razaranja organske tvari pomoću mikrovalova kod određivanja ukupne koncentracije tragova metala u uzorcima prirodnim vodama uspoređeni su s klasičnim načinom razaranja pomoću ultraljubičastog zračenja (UV). Predloženi su postupci pripreme uzorka, te voltametrijski uvjeti mjerenja za pouzdano određivanje koncentracije otopljenih tragova metala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00981502

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb