Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 373486

RADIOAKTIVNOST I NUKLEARNA TEMATIKA U ZNANSTVENOJ FANTASTICI


Franić, Zdenko
RADIOAKTIVNOST I NUKLEARNA TEMATIKA U ZNANSTVENOJ FANTASTICI // Zbornik radova VII. simpozija Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja s međunarodnim sudjelovanjem / Barišić, Delko ; Grahek, Željko ; Krajcar Bronić, Ines ; Miljanić, Saveta (ur.).
Zagreb: HDZZ-CRPA, 2008. str. 13-22 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
RADIOAKTIVNOST I NUKLEARNA TEMATIKA U ZNANSTVENOJ FANTASTICI
(RADIOACTIVITY AND NUCLEAR ISSUES IN SCIENCE FICTION)

Autori
Franić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova VII. simpozija Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja s međunarodnim sudjelovanjem / Barišić, Delko ; Grahek, Željko ; Krajcar Bronić, Ines ; Miljanić, Saveta - Zagreb : HDZZ-CRPA, 2008, 13-22

ISBN
978-953-96133-6-3

Skup
VII. simpozij Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 29-31.05.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Radioaktivnost; znanstvena fantastika
(Radioactivity; science fiction)

Sažetak
U radu su prikazane i komentirane znanstveno-fantastične pripovjetke, filmovi i stripovi u kojima se obrađuje radioaktivnost i nuklearna tematika. Takvi tematsko-motivski sadržaji nekim autorima znanstvene fantastike služe kao metafora zla i holokausta te kao pogodan instrument za elaboraciju raznih manipulacija i teorija zavjere. U tom su kontekstu posebice zanimljiva znanstveno-fantastična djela koja opisuju post-nuklearni svijet i društva, što je usko povezano sa žanrom kiberpunka. Međutim, tehnologijski optimističniji autori nuklearnu energiju i istraživanja vezana uz nuklearnu tehnologiju i radioaktivnost smatraju poželjnim i neizbježnim rješenjem za globalni mir i prosperitet čovječanstva. U današnje vrijeme interes javnosti i globalni strahovi se sve više odmiču od radioaktivnosti i nuklearne tematike prema ostalim katastrofičnim scenarijima koji prijete budućnosti čovječanstva, kao što su primjerice klimatske promjene i globalno zatopljavanje, mogući udari asteroida, slom informacijske infrastrukture, nanotehnologija, robotika, umjetna inteligencija itd. Posljedično, takva tematika se sve više reflektira u suvremenoj znanstvenoj fantastici.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Zdenko Franić, (7362)