Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva (CROSBI ID 351552)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bodiš, Vlatka Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva / Šeruga, Marijan (mentor); Jakobek, Lidija (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Bodiš, Vlatka

Šeruga, Marijan

Jakobek, Lidija

hrvatski

Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva

U ovom radu mjerena je antioksidacijska aktivnost pojedinih polifenolnih spojeva (kvecetina, (+)-katehina, galne kiseline, kafeinske kiseline, p-kumarinske kiseline, ferulične kiseline) u ovisnosti o vremenu primjenom DPPH metode. U koncentracijskom području od 0.004 do 0.0125 mmol dm-3 u vremenu od 120 min, galna kiselina inhibirala je oko 70 % DPPH• radikala, dok je kvercetin inhibirao 45 %, (+)-katehin 40 %, kafeinska kiselina 30 %, a ferulična kiselina samo 20 % DPPH• radikala. Najslabiji antioksidans je p-kumarinska kiselina te je inhibicija DPPH• radikala p-kumarinskom kiselinom praćena u višem koncentracijskom području (6.7 do 29.3 mmol dm-3) pri čemu je ova kiselina dostigla 40 do 80 % inhibicije DPPH• radikala. Antioksidacijska aktivnost polifenola izražena je i kao koncentracija polifenola (mmol dm-3) koja dovodi do redukcije 50 % DPPH radikala u 15 minuta (EC50 vrijednost). Dobivene EC50 vrijednosti kretale su se od 0, 01016 mM za galnu kiselinu, do 23, 718 mM za p- kumarinsku kiselinu. Na temelju dobivenih rezultata može se vidjeti da galna kiselina najsnažnije hvata slobodne DPPH• radikale, a slijede ju kvercetin > (+)-katehin > kafeinska kiselina > ferulična kiselina > p-kumarinska kiselina. Jačina antioksidacijske aktivnosti ovisi o kemijskoj strukturi polifenola. Kod flavonoidnih spojeva (kvercetin, (+)-katehin) najznačajnije je prisustvo hidroksilnih skupina na pozicijama 3’ , 4’ prstena B. Na stabilizaciju nastalog radikala flavonoida, utjecaj ima i 2, 3-dvostruka veza zajedno s 4-keto skupinom na prstenu C. Hidroksicimetne kiseline nešto su slabiji antioksidansi u usporedbi s ispitivanim flavonoidima. Jačina antioksidacijske aktivnosti hidroksicimetnih kiselina ovisi o prisustvu i broju hidroksilnih skupina, koje su najvažnije pri hvatanju slobodnih radikala te o prisustvu metoksi skupine, koja povećava sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ali znatno slabije nego OH skupina.

polifenoli; kemijska struktura; antioksidacijska aktivnost; DPPH metoda

nije evidentirano

engleski

The influence of chemical structure on antioxidant activity of some polyphenols

nije evidentirano

polyphenols; chemical structure; antioxidant activity; DPPH method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

12.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija