Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva (CROSBI ID 351552)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bodiš, Vlatka
Šeruga, Marijan
Jakobek, Lidija
hrvatski
Utjecaj kemijske strukture na antioksidacijsku aktivnost nekih polifenolnih spojeva
U ovom radu mjerena je antioksidacijska aktivnost pojedinih polifenolnih spojeva (kvecetina, (+)-katehina, galne kiseline, kafeinske kiseline, p-kumarinske kiseline, ferulične kiseline) u ovisnosti o vremenu primjenom DPPH metode. U koncentracijskom području od 0.004 do 0.0125 mmol dm-3 u vremenu od 120 min, galna kiselina inhibirala je oko 70 % DPPH• radikala, dok je kvercetin inhibirao 45 %, (+)-katehin 40 %, kafeinska kiselina 30 %, a ferulična kiselina samo 20 % DPPH• radikala. Najslabiji antioksidans je p-kumarinska kiselina te je inhibicija DPPH• radikala p-kumarinskom kiselinom praćena u višem koncentracijskom području (6.7 do 29.3 mmol dm-3) pri čemu je ova kiselina dostigla 40 do 80 % inhibicije DPPH• radikala. Antioksidacijska aktivnost polifenola izražena je i kao koncentracija polifenola (mmol dm-3) koja dovodi do redukcije 50 % DPPH radikala u 15 minuta (EC50 vrijednost). Dobivene EC50 vrijednosti kretale su se od 0, 01016 mM za galnu kiselinu, do 23, 718 mM za p- kumarinsku kiselinu. Na temelju dobivenih rezultata može se vidjeti da galna kiselina najsnažnije hvata slobodne DPPH• radikale, a slijede ju kvercetin > (+)-katehin > kafeinska kiselina > ferulična kiselina > p-kumarinska kiselina. Jačina antioksidacijske aktivnosti ovisi o kemijskoj strukturi polifenola. Kod flavonoidnih spojeva (kvercetin, (+)-katehin) najznačajnije je prisustvo hidroksilnih skupina na pozicijama 3’ , 4’ prstena B. Na stabilizaciju nastalog radikala flavonoida, utjecaj ima i 2, 3-dvostruka veza zajedno s 4-keto skupinom na prstenu C. Hidroksicimetne kiseline nešto su slabiji antioksidansi u usporedbi s ispitivanim flavonoidima. Jačina antioksidacijske aktivnosti hidroksicimetnih kiselina ovisi o prisustvu i broju hidroksilnih skupina, koje su najvažnije pri hvatanju slobodnih radikala te o prisustvu metoksi skupine, koja povećava sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ali znatno slabije nego OH skupina.
polifenoli; kemijska struktura; antioksidacijska aktivnost; DPPH metoda
nije evidentirano
engleski
The influence of chemical structure on antioxidant activity of some polyphenols
nije evidentirano
polyphenols; chemical structure; antioxidant activity; DPPH method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
12.05.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek