Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 372269

Postupnik u dijagnostici raka vrata maternice


Grubišić, Goran; Jokanović, Ljubomir; Bolanča, Ivan; Grbavac, Ivan
Postupnik u dijagnostici raka vrata maternice // Knijga sažetaka: 1. hrvatski kongres ginekološke onkologije s međunarodnim sudjelovanjem (Book of Abstract: 1st Croatian congress of gynecolocical oncology with international participation) Zagreb, 13.-16.11.2008. / Kukura, Vlastimir (ur.).
Zagreb, 2008. str. 24-25 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Postupnik u dijagnostici raka vrata maternice
(Guideline for cervical cancer diagnosis)

Autori
Grubišić, Goran ; Jokanović, Ljubomir ; Bolanča, Ivan ; Grbavac, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knijga sažetaka: 1. hrvatski kongres ginekološke onkologije s međunarodnim sudjelovanjem (Book of Abstract: 1st Croatian congress of gynecolocical oncology with international participation) Zagreb, 13.-16.11.2008. / Kukura, Vlastimir - Zagreb, 2008, 24-25

Skup
1. hrvatski kongres ginekološke onkologije s međunarodnim sudjelovanjem (1st Croatian congress of gynecolocical oncology with international participation)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.-16.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dijagnoza raka vrata maternice
(Cervical cancer diagnosis)

Sažetak
Neovisno o činjenici da je vrat maternice ginekološkim pregledom u spekulima u cijelosti dostupan dio donjeg genitalnog ustroja u žene, još uvijek smo svjedoci visoke pojavnosti invazivnog raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj. Početkom šezdesetih već su generacije medicinara našeg fakulteta na seminarima iz patologije spoznavale, uvjetno rečeno, taj raskorak i pitale se kako unaprijediti zdravlje žena barem u onom dijelu pojavne patologije gdje su realno primjenljivi postupci rane detekcije i prevencije. Kolege iz generacije prvog autora ovog članka svjedočili su organiziranim i dobro koncipiranim akcijama, kao što je u Zagrebu bila Akcija Medveščak, temeljem koje su i druge sredine izvan Zagreba pokušavale sličnim pristupom smanjiti pojavnost i mortalitet od raka vrata maternice. U statističkim godišnjacima smo iskazivali omjere IC prema CIS i to nam je godinama bio kakav takav pokazatelj nivoa zdravstvene zaštite žena. Pomutnju u ovaj omjer unijela je klasifikacija koja je i histološki verificiranu displaziju gravis i karcinom in situ svrstala u CIN III, tako da se danas teško snaći u rezultatima uspješnosti pojedinih sredina, jer oni koji iskazuju CIN III u odnosu na IC su « ; ; uspješniji» ; ; od onih koji su nastavili s uhodanim iskazivanjem omjera CIS-IC. Svjedoci smo da je invazivni rak vrata maternice među prvih pet malignih bolesti u ženskoj populaciji u Hrvatskoj. Ako mu se pridodaju in situ karcinomi, tada se rak vrata maternice penje na treće mjesto. Unatoč svim suvremenim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, rana dijagnoza i prevencija su nenadoknadive u otkrivanju preinvazivnih oblika, kada se jednostavnim postupcima trajno uklanja mogući razvitak opake bolesti. Ne gubi na snazi stara spoznaja da je svaka ginekološka ordinacija ujedno i mjesto rane detekcije i prevencije invazivnog raka vrata maternice, neophodno je potrebno trajno naglašavati važnost pregleda u spekulima, nakon čega slijede ostali neophodni postupci. Neophodno je potrebno poticati kolegice i kolege da se posvećuju i problematici ginekološke onkologije pri čemu vrat maternice kao najdostupniji ginekološkom pregledu može postati onaj dio ginekološkog ustroja u kojem je metodama rane detekcije i prevencije moguće u sagledivo vrijeme postići bolje uspjehe od ovih danas. U tu svrhu potrebno je uložiti sav stručni i intelektualni napor u svrhu donošenja i sprovođenja nacionalnog programa za probir na rak vrata maternice, potrebno je stvarati preduvjete za centre izvrsnosti te okupiti sve zainteresirane i stvoriti kritčku masu znanstvene spoznaje koja će nam omogućiti sveobuhvatniji pristup u rješavanju ove, u nas još uvijek, usuđujem se reći, vrišteće problematike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982464-2510 - Promijenjeno stanje DNA-metilacije u HPV-povezanim oštećenjima (Magdalena Grce, )
108-0000000-3429 - Genitalne infekcije humanim papiloma virusom: kliničke varijacije i DNA tipovi (Mihael Skerlev, )

Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice",
Sveučilište Libertas