Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Postupnik u dijagnostici raka vrata maternice (CROSBI ID 543426)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Grubišić, Goran ; Jokanović, Ljubomir ; Bolanča, Ivan ; Grbavac, Ivan Postupnik u dijagnostici raka vrata maternice // Knijga sažetaka: 1. hrvatski kongres ginekološke onkologije s međunarodnim sudjelovanjem (Book of Abstract: 1st Croatian congress of gynecolocical oncology with international participation) Zagreb, 13.-16.11.2008. / Kukura, Vlastimir (ur.). Zagreb, 2008. str. 24-25

Podaci o odgovornosti

Grubišić, Goran ; Jokanović, Ljubomir ; Bolanča, Ivan ; Grbavac, Ivan

hrvatski

Postupnik u dijagnostici raka vrata maternice

Neovisno o činjenici da je vrat maternice ginekološkim pregledom u spekulima u cijelosti dostupan dio donjeg genitalnog ustroja u žene, još uvijek smo svjedoci visoke pojavnosti invazivnog raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj. Početkom šezdesetih već su generacije medicinara našeg fakulteta na seminarima iz patologije spoznavale, uvjetno rečeno, taj raskorak i pitale se kako unaprijediti zdravlje žena barem u onom dijelu pojavne patologije gdje su realno primjenljivi postupci rane detekcije i prevencije. Kolege iz generacije prvog autora ovog članka svjedočili su organiziranim i dobro koncipiranim akcijama, kao što je u Zagrebu bila Akcija Medveščak, temeljem koje su i druge sredine izvan Zagreba pokušavale sličnim pristupom smanjiti pojavnost i mortalitet od raka vrata maternice. U statističkim godišnjacima smo iskazivali omjere IC prema CIS i to nam je godinama bio kakav takav pokazatelj nivoa zdravstvene zaštite žena. Pomutnju u ovaj omjer unijela je klasifikacija koja je i histološki verificiranu displaziju gravis i karcinom in situ svrstala u CIN III, tako da se danas teško snaći u rezultatima uspješnosti pojedinih sredina, jer oni koji iskazuju CIN III u odnosu na IC su « ; ; uspješniji» ; ; od onih koji su nastavili s uhodanim iskazivanjem omjera CIS-IC. Svjedoci smo da je invazivni rak vrata maternice među prvih pet malignih bolesti u ženskoj populaciji u Hrvatskoj. Ako mu se pridodaju in situ karcinomi, tada se rak vrata maternice penje na treće mjesto. Unatoč svim suvremenim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, rana dijagnoza i prevencija su nenadoknadive u otkrivanju preinvazivnih oblika, kada se jednostavnim postupcima trajno uklanja mogući razvitak opake bolesti. Ne gubi na snazi stara spoznaja da je svaka ginekološka ordinacija ujedno i mjesto rane detekcije i prevencije invazivnog raka vrata maternice, neophodno je potrebno trajno naglašavati važnost pregleda u spekulima, nakon čega slijede ostali neophodni postupci. Neophodno je potrebno poticati kolegice i kolege da se posvećuju i problematici ginekološke onkologije pri čemu vrat maternice kao najdostupniji ginekološkom pregledu može postati onaj dio ginekološkog ustroja u kojem je metodama rane detekcije i prevencije moguće u sagledivo vrijeme postići bolje uspjehe od ovih danas. U tu svrhu potrebno je uložiti sav stručni i intelektualni napor u svrhu donošenja i sprovođenja nacionalnog programa za probir na rak vrata maternice, potrebno je stvarati preduvjete za centre izvrsnosti te okupiti sve zainteresirane i stvoriti kritčku masu znanstvene spoznaje koja će nam omogućiti sveobuhvatniji pristup u rješavanju ove, u nas još uvijek, usuđujem se reći, vrišteće problematike.

dijagnoza raka vrata maternice

nije evidentirano

engleski

Guideline for cervical cancer diagnosis

nije evidentirano

cervical cancer diagnosis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-25.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knijga sažetaka: 1. hrvatski kongres ginekološke onkologije s međunarodnim sudjelovanjem (Book of Abstract: 1st Croatian congress of gynecolocical oncology with international participation) Zagreb, 13.-16.11.2008.

Kukura, Vlastimir

Zagreb:

Podaci o skupu

1. hrvatski kongres ginekološke onkologije s međunarodnim sudjelovanjem (1st Croatian congress of gynecolocical oncology with international participation)

pozvano predavanje

13.11.2008-16.11.2008

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti