Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 372051

Utjecaj pH vrijednosti na preživljavanje Legionella longbeachae u vodi


Dijan, Marija
Utjecaj pH vrijednosti na preživljavanje Legionella longbeachae u vodi 2008., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
Utjecaj pH vrijednosti na preživljavanje Legionella longbeachae u vodi
(Effect of pH values on survival of Legionella longbeachae in tap water)

Autori
Dijan, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
14.10

Godina
2008

Stranica
32

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
Legionella; preživljavanje; pH vrijednosti; voda
(Legionella; survival; pH values; water)

Sažetak
Rod Legionella obuhvaća oko 50 vrsta, te više od 70 serogrupa legionela. Prirodni okoliš legionela su vodene sredine, kao i vlažno tlo gdje ove bakterije žive u biofilmovima kao paraziti protozoa. Za razliku od većine legionela koje žive u vodenim sredinama, L. longbeachae je izolirana iz komercijalne mješavine tla, odnosno komposta. Budući da se vrlo malo zna kako različiti fizikalni faktori utječu na preživljavanje L. longbeachae, u ovom smo radu to ispitali. Zanimalo nas je kako različite pH vrijednosti vode utječu na preživljavanje L. longbeachae. Istovremeno smo ispitali da li broj bakterija, odnosno promjena temperature inkubacije utječe na preživljavanje bakterija pri različitim pH vrijednostima vode. Koristili smo 2 različite doze L. longbeachaea (soj A5H5), 108 CFU/ml i 1010 CFU/ml te ih inokulirali u 100 ml vode kojoj smo korigirali pH vrijednost (pH 2, 5, 7 i 8). Ispitivane uzorke smo inkubirali na 25oC i 37oC kroz mjesec dana. U različitim vremenskim intervalima određivali smo broj bakterija u uzorku. Pri pH 2 L. longbeachae preživljava 3 dana nakon inokulacije 108 CFU/ml, odnosno 5 dana nakon inokulacije 1010 CFU/ml pri 25oC. Bakterija kraće preživljava pri inkubaciji na 37oC. Pri pH 5, 7 i 8 nakon inokulacije 1010 CFU/ml pri 25oC bakterija preživljava i nakon 60 dana. Legionela kraće preživljava ukoliko promjenimo temperaturu inkubacije (37oC) i smanjimo broj bakterija izloženih tim uvjetima (108 CFU/ml). Naši rezultati ukazuju da broj bakterija i temperatura inkubacije utječu na preživljavanje bakterije pri različitim pH vrijednostima vode. Veći broj bakterija odnosno niža temperatura inkubacije produžuju preživljavanje legionele u nepovoljnim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
062-0621273-1275 - Patogeneza eksperimentalne legioneloze (Miljenko Dorić, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka