Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika (CROSBI ID 145532)

Prilog u časopisu | stručni rad

Gross-Bošković, Andrea ; Petrović, Danijela ; Jurković, Martina ; Miloš, Sanja, Florijančić, Tihomir ; Bošković, Ivica Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (2008), 3; 161-170

Podaci o odgovornosti

Gross-Bošković, Andrea ; Petrović, Danijela ; Jurković, Martina ; Miloš, Sanja, Florijančić, Tihomir ; Bošković, Ivica

hrvatski

Pregled rezultata službene kontrole hrane za životinje zbog identifikacije rizika

Posljednjih godina, uvođenje pristupa kojim se promatra cjelokupni lanac hrane, koji prepoznaje nužnost opskrbe zdravstveno ispravnom hranom, pripomogao je i naglašavanju važnosti zdravstvene ispravnosti hrane za životinje koja se nalazi na samom početku lanca. Razvoj poboljšanih postupaka proizvodnje hrane za životinje, kao i razvoj metoda uzorkovanja i analitičkih tehnika nužni su kako bi se postigli odgovarajući standardi u području zdravstvene ispravnosti hrane za životinje. Istovremeno, razvoj u području primjene okvira za analizu rizika omogućio je bolje razumijevanje utjecaja potencijalnih opasnosti podrijetlom od hrane za životinje na zdravstvenu ispravnost hrane te u konačnici na javno zdravstvene probleme. Stoga su potrošači u današnje vrijeme svjesni kakav utjecaj po ljudsko zdravlje može imati zdravstveno neispravna hrana za životinje. Budući je hrana za životinje jedan od glavnih načina kojima opasnosti po ljudsko zdravlje mogu dospjeti u lanac hrane, njihova se zdravstvena ispravnost mora temeljito ispitati i procijeniti sa stajališta rizika. Navedene opasnosti mogu biti biološke, kemijske i fizikalne, a svaka od njih povezana je s točno određenim izvorom kontaminacije i putom izloženosti. Budući da je lista potencijalnih opasnosti velika potrebno je uključiti multidisciplinarni pristup u svrhu procjene rizika. Kako bi pravilno procijenili rizik, prvi korak koji je potrebno učiniti je identifikacija rizika koja se temelji na prepoznavanju i utvrđivanju svih neželjenih tvari i mikroorganizama koji mogu biti prirodno prisutni u hrani ili uneseni naknadno za vrijeme proizvodnje, manipulacije ili transporta. Svrha ovog rada je prikazati rezultate službene kontrole hrane za životinje, ukazati na osnovne probleme i nedostatke te dati smjernice za njihovo uklanjanje.

sigurnost hrane ; analiza rizika ; koncept „ od polja do stola“

nije evidentirano

engleski

Overview of the official control results of feed for the purpose of risk identification

nije evidentirano

food safety ; risk analysis ; „ from farm to fork“ concept

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (3)

2008.

161-170

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Veterinarska medicina

Poveznice