Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371606

The impact of ecological factors on work of blood hounds


Bošković, Ivica; Florijančić, Tihomir; Opačak, Anđelko; Tucak, Zvonimir; Puškadija, Zlatko; Gross-Bošković, Andrea
The impact of ecological factors on work of blood hounds // Krmiva, 50 (2008), 3; 129-136 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
The impact of ecological factors on work of blood hounds
(Utjecaj ekoloških čimbenika na rad pasa po krvnom tragu)

Autori
Bošković, Ivica ; Florijančić, Tihomir ; Opačak, Anđelko ; Tucak, Zvonimir ; Puškadija, Zlatko ; Gross-Bošković, Andrea

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50 (2008), 3; 129-136

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Njemački terijer; alpski brak jazavčar; ekološki čimbenici; krvni trag
(German hunting terrier; Deutsche bracke; ecological factors; blood hounds)

Sažetak
Vrijednost dobro obučenog psa krvosljednika očituje se u broju pronađene ranjene ili odstrijeljene divljači koja bez takvoga psa ne bi bila pronađena. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi koliko pojedini ekološki čimbenici (temperatura, vlaga i tlak zraka) utječu na rad pasa po krvnom tragu. Istraživanja su obavljana tijekom godine dana kroz četiri godišnja doba s dvije skupine pasa mužjaka (N=5) u deset odvojenih tretmana. Jedna skupina pasa bila je pasmine njemački lovni terijer, a druga alpski brak jazavčar. Za istraživanje krvnog traga korištena je nerazrijeđena jelenska krv, a kao sredstvo protiv zgrušavanja korištena je kuhinjska sol (50 g/l). Krvni trag je postavljan metodom kapanja krvi iz boce, a na 500 metara traga potrošeno je 3 dl krvi. Psi su ispitivani 12 odnosno 24 sata nakon postavljanja traga. Utvrđeno je da u ukupnom vremenu izrade traga i pronalaska divljači ne postoji signifikantna razlika između ispitivanih pasmina. Prilikom rada pri niskim temperaturama zraka i tla bolji rezultat potrage i ukupno kraće vrijeme izrade traga imali su brak jazavčari, a pri visokim temperaturama zraka bolje su rezultate imali lovni terijeri. Pri optimalnim temperaturama zraka i tla nije bilo statistički značajnih razlika u rezultatima potrage, pri čemu su lovni terijeri radili neznatno brže s većim brojem grešaka. Zapaženo je da je temperatura zraka jače utjecala na rezultate potrage od relativne vlage zraka i starosti traga. Prilikom rada po tragu s visokim tlakom zraka psi su radili "niskim" nosom, kod normalnog tlaka su radili srednje visoko nošene glave, a prilikom rada kod niskog tlaka zraka glava je nošena relativno visoko. Dobrim timskim radom vodiča i psa, te pravilnim odabirom vremena i trenutka početka potrage moguće je gotovo uvijek pronaći ranjenu divljač po krvnom tragu, a time se povećava financijska dobit lovoovlaštenika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0000000-3590 - Epizootiološka istraživanja nametničkih bolesti divljači u istočnoj Hrvatskoj (Tihomir Florijančić, )
079-0000000-3606 - Mogućnosti poboljšanja radnih osobina lovačkih pasa goniča (Ivica Bošković, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts