Kritične kontrolne točke u području mužnje krava (CROSBI ID 543262)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mijić, Pero ; Jović, Tihomir
hrvatski
Kritične kontrolne točke u području mužnje krava
HACCP koncept može se primijeniti i na farme koje se bave stočarskom proizvodnjom. Primjeri se mogu naći u zdravstvenoj zaštiti teladi, junica ili odraslih goveda, a također i u smještaju i sustavu upravljanja farmama mliječnih krava ili tovne junadi. Pri tome se sustav kontrole provodi izravnom kontrolom na farmi (kroz određene inspekcije) ili putem dokumenata (programi zdravstvene zaštite životinja). Važno je naglasiti da smještaj i tehnološki proces proizvodnje trebaju biti u skladu sa zakonskim normama. Polazište za određivanje kritičnih kontrolnih točaka je utvrđivanje Standardnog operativnog postupka. To je pisani dokument koji opisuje kako treba obaviti određene zadatke (primjerice mužnju krava). Usvajanjem Standardnog operativnog postupka zaposlenicima se olakšava njegova ispravna primjena. Za dobivanje kvalitetnog proizvoda, kao što je mlijeko, potrebno je zadržati stalnu konzistentnost u zadatcima koji se ponavljaju.
kritične kontrolne točke ; mužnja ; krave
nije evidentirano
engleski
Critical control points in the milking process
nije evidentirano
critical control points ; milking ; cows
nije evidentirano
Podaci o prilogu
88-94.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Vesna Bulić
Zagreb: Hrvatski stočarski selekcijski centar
Podaci o skupu
IV. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
predavanje
13.11.2008-14.11.2008
Osijek, Hrvatska