Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371434

Učinak cinkovog i aluminijevog sulfata na vodenu leću (Lemna minor L.)


Škobić, Dragan
Učinak cinkovog i aluminijevog sulfata na vodenu leću (Lemna minor L.) 2008., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak cinkovog i aluminijevog sulfata na vodenu leću (Lemna minor L.)
(The effects od zinc and aluminium sulphate on duckweed (Lemna minor L.))

Autori
Škobić, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.10

Godina
2008

Stranica
88

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Ključne riječi
Teški metali; oksidacijski stres; antioksidacijski enzimi; prolin; Lemna minor L.
(Heavy metal; oxidative stress; antioxidative enzymes; proline; Lemna minor L.)

Sažetak
Različiti stresni čimbenici, uključujući i teške metale, uzrokuju poremetnju u metabolizmu reaktivnih oblika kisika što često rezultira oštećenjem glavnih biomolekula u stanici. U ovom je radu istraživan odnos fitotokosičnog učinka cinka i aluminija i oksidacijskog stresa u modelnoj biljci vodenoj leći (Lemna minor L.). U biljkama vodene leće izloženim 0, 15 i 0, 3 mM cinkovog ili aluminijevog sulfata su tijekom 15 dana praćeni nakupljanje aluminija i cinka, relativni vodni status i masa suhe tvari, sadržaji pigmenata, malondialdehida, vodikovog peroksida, prolina, askorbinske kiseline te aktivnost antioksidacijskih enzima. Relativni prirast mase svježe tvari bio je značajno smanjen samo u biljaka izloženih višoj koncentraciji cinka. Znatno nakupljanje cinka (maksimalno 5000 µ g g-1 s.tv.) i aluminija (maksimalno 2500 µ g g-1 s.tv.) u vodenoj leći bilo je praćeno porastom mase suhe tvari pri višim koncentracijama metala. Jaki porast aktivnosti superoksid dismutaze primijećen je u odgovoru na oba metala a posebice aluminija koji je stimulirao i aktivnost askorbat peroksidaze. Za razliku od aluminija cink je izazvao povećanje aktivnosti nespecifičnih peroksidaza te znatno smanjenje aktivnosti katalaze. U skladu s tim u biljkama izloženim cinku primijećeno je značajno nakupljanje prolina i askorbinske kiseline te smanjenje sadržaja karotenoida kao i povećani opseg lipidne peroksidacije. Aluminij nije izazvao promjene spomenutih pokazatelja iako je kao posljedica njegove toksičnosti porastao sadržaj vodikovog peroksida. Dobiveni rezultati pokazuju da oba metala uzrokuju oksidacijski stres u vodenoj leći iako je on puno izraženiji u slučaju cinka. Obzirom da ima veliku sposobnost nakupljanja metala kao i zbog učinkovite obrane vodena leća bi se mogla koristiti za fitoremedijaciju vodenih sustava umjereno opterećenih aluminijem i cinkom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb