Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Epidemiološkoznačenje mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 145371)

Prilog u časopisu | stručni rad

Hadžiosmanović, Mirza ; Petrić, Jakša Epidemiološkoznačenje mlijeka i mliječnih proizvoda // Veterinarska stanica, 30 (1999), 2; 77-86

Podaci o odgovornosti

Hadžiosmanović, Mirza ; Petrić, Jakša

hrvatski

Epidemiološkoznačenje mlijeka i mliječnih proizvoda

Zdravstvena ispravnost mlijeka i mlijecnih proizvoda u prvom redu ukljucuje nalaz štetnih tvari koje mogu ugroziti zdravlje ljudi. Mlijeko je idealna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama, te može biti prijenosnik razlicitih zaraznih bolesti, prvenstveno onih koje su zajednicke ljudima i životinjama (zoonoze), ali i onih koje se samo prenose mlijekom. Može sadržavati i specificne uzrocnike bakterijskih otrovanja ljudi kao i mikroorganizme koji svojom biokemijskom aktivnošcu mogu dovesti do stvaranja razlicitih otrovnih tvari. Iz toga proizlazi, da je higijenska kakvoca osnova ukupne valorizacije namirnica pa tako i mlijeka i mlijecnih proizvoda. U ocjeni higijenske kakvoce mlijeka i mlijecnih proizvoda neophodno je, osim nazocnosti patogenih bakterija i uzrocnika bakterijskih otrovanja, odrediti i ukupan broj bakterija kontaminenata kao i indikator mikroorganizme. Znakovi bolesti kod ljudi, nakon konzumiranja onecišcenog mlijeka, mogu se javiti u razlicitom vremenskom razdoblju što zavisi o vrsti uzrocnika. S obzirom na cinjenicu da je mlijeko jedna od osnovnih živežnih namirnica, te da predstavlja sirovinu od koje se na industrijski nacin proizvode razliciti mlijecni proizvodi, postavlja se pitanje, u kojoj mjeri ono predstavlja "rizik" za zdravlje potrošaca, te sudjeluje li kao vektor u vecoj ili manjoj mjeri pri pojavi zaraznih bolesti ljudi. To je važno posebno iz razloga što je proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj, uz niz nepovoljnih cimbenika i veoma ekstenzivna, te se to odražava u veoma lošoj higijensko sanitarnoj kakvoci svježeg mlijeka, što dokazuju svakodnevni bakteriološki nalazi u pogledu ukupnog broja bakterija kontaminenata, kao i povremeni pozitivni nalazi u pogledu broja i vrste patogenih mikroorganizama.

mlijeko; epidemiologija

nije evidentirano

engleski

Epidemiology of milk and milk products

nije evidentirano

milk; epidemiology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30 (2)

1999.

77-86

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Veterinarska medicina