Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 370558

Odlučivanje o lokalnim proračunima: između sna i jave


Bratić, Vjekoslav
Odlučivanje o lokalnim proračunima: između sna i jave. Zagreb: Institut za javne financije ; Zaklada Friedrich Ebert, 2008 (monografija)


CROSBI ID: 370558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlučivanje o lokalnim proračunima: između sna i jave
(Decision making process of local budgets: between dreams and reality)

Autori
Bratić, Vjekoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Institut za javne financije ; Zaklada Friedrich Ebert

Grad
Zagreb

Godina
2008

Stranica
330

ISBN
978-953-7613-01-3

Ključne riječi
Lokalni proračun ; lokalna predstavnička i izvršna tijela vlasti ; Hrvatska
(Local budget ; local representative and executive bodies ; Croatia)

Sažetak
Odlučivanje o državnima ili lokalnim proračunima donedavna se malokad istraživalo, napose ne u zemljama središnje i istočne Europe. Slično je i u Hrvatskoj u kojoj su zastupljenija istraživanja u vezi s oporezivanjem, sve većim javnim sektorom ili javnim rashodima te rastućim javnim dugom. No, posljednjih godina u razvijenim zemljama ova tema pobuđuje sve veće zanimanje znanstvenika, ali i države te stručnjaka na lokalnoj razini, pa i uglednih institucija poput Svjetske banke, Međunarodnoga monetarnog fonda i OECD-a. Iskustva suvremenih demokratskih društava pokazuju kako se rasprave o proračunu u lokalnima i središnjim predstavničkim tijelima pretvaraju u prihvaćanje ili odbijanje cjelovite politike izvršne vlasti. Predstavnička tijela vrlo često imaju ulogu svojevrsnog « filtera» u kojemu se proračun, bez većeg utjecaja, samo odobrava. Na takve nalaze na državnoj razini upućuje i istraživanje koje sam u Hrvatskom saboru proveo početkom 2003. Iako se u Saboru može promijeniti Vladin prijedlog proračuna, to se uglavnom ne čini, što znači da ključnu ulogu u odlučivanju ima Vlada, a ne Sabor. Slično je stanje i na lokalnim razinama. Stoga je najvažniji cilj knjige upozoriti na temeljne elemente lokalnoga proračunskog procesa, najutjecajnije čimbenike odlučivanja o proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave te na položaj i ulogu lokalnih predstavničkih tijela u proračunskom procesu. Knjiga obrađuje i teškoće s kakvima se sučeljavaju lokalni vijećnici, pa i lokalna predstavnička tijela, tijekom analize plana proračuna, radi čega ne uspijevaju znatnije pridonijeti donošenju kvalitetnijih lokalnih proračuna. Ova knjiga, napokon, sadrži i preporuke za poboljšanje cijeloga procesa donošenja proračuna. Nadam se osim toga, kako će ovaj plod višegodišnjega bavljenja proračunskim pitanjima poslužiti kao korisna i učinkovita podloga kreatorima javnih politika, radi poboljšanja i povećanja transparentnosti lokalnoga proračunskog procesa, ali i stručnjacima i studentima zainteresiranima za pitanja proračunskog procesa na lokalnoj razini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, PolitologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
172-0000000-1568 - Identitet hrvatskog javnog sektora i EU standardi (Ott, Katarina, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut za javne financije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vjekoslav Bratić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Bratić, Vjekoslav
Odlučivanje o lokalnim proračunima: između sna i jave. Zagreb: Institut za javne financije ; Zaklada Friedrich Ebert, 2008 (monografija)
Bratić, V. (2008) Odlučivanje o lokalnim proračunima: između sna i jave. Zagreb, Institut za javne financije ; Zaklada Friedrich Ebert.
@book{book, author = {Brati\'{c}, Vjekoslav}, year = {2008}, pages = {330}, keywords = {Lokalni prora\v{c}un, lokalna predstavni\v{c}ka i izvr\v{s}na tijela vlasti, Hrvatska}, isbn = {978-953-7613-01-3}, title = {Odlu\v{c}ivanje o lokalnim prora\v{c}unima: izme\dju sna i jave}, keyword = {Lokalni prora\v{c}un, lokalna predstavni\v{c}ka i izvr\v{s}na tijela vlasti, Hrvatska}, publisher = {Institut za javne financije ; Zaklada Friedrich Ebert}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Brati\'{c}, Vjekoslav}, year = {2008}, pages = {330}, keywords = {Local budget, local representative and executive bodies, Croatia}, isbn = {978-953-7613-01-3}, title = {Decision making process of local budgets: between dreams and reality}, keyword = {Local budget, local representative and executive bodies, Croatia}, publisher = {Institut za javne financije ; Zaklada Friedrich Ebert}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font