Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje proizvodnje "Čokolina" (CROSBI ID 351414)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čani, Marko Optimiranje proizvodnje "Čokolina" / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Čani, Marko

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje proizvodnje "Čokolina"

Proizvodi robne marke "Čokolino" obogaćeni su vitaminima, željezom i kalcijem, imaju okus prave čokolade, a visokokvalitetni sastojci čine ih ukusnim, prirodnim i hranjivim. Jednostavni su za pripremu, a atraktivna ambalaža čini ih privlačnim te pružaju užitak u omiljenom čokoladnom okusu. Ovaj rad proveden je pri standardnoj industrijskoj proizvodnji "Čokolina" sa uobičajenim (846 L) i smanjenim udjelom vode (775 L i 750 L). Eksperimentalni dio rada proveden je u prehrambenoj industriji "Podravka"d.d.– Tvornica dječje hrane i kremnih namaza u Koprivnici. Mjerenje reoloških svojstava mokre mješavine "Čokolina" provedeno je primjenom viskozimetra Anton Paar DV-2. Senzorsko ocjenjivanje provelo je sedam iskusnih ocjenjivača. Cilj rada bio je definiranje recepture za proizvodnju "Čokolina" s manjim udjelom vode od standardnog proizvoda u svrhu optimiranja troškova proizvodnje, a bez promjene organoleptičkih svojstava (boje, izgleda, mirisa, slatkoće, konzistencije, okusa) u odnosu na standardni proizvod. Dobiveni rezultati pokazuju da je "Čokolino" sa smanjenim udjelom vode od 9% (775 L vode) imao tek neznatno izmijenjena svojstva boje i izgleda, okusa u cjelini, slatkoći i konzistenciji u odnosu na standardni "Čokolino" (846 L vode) i prihvatljiv je za standardnu industrijsku proizvodnju. "Čokolino" sa smanjenim udjelom vode od 11% (750 L vode) po organoleptičkim svojstvima je jednak proizvodu sa 775 L vode u recepturi, ali materijal tijekom proizvodnje zagara na valjcima te su potrebne daljnje prilagodbe u procesu.

receptura; mješavina; viskozitet

nije evidentirano

engleski

Optimization of "Čokolino" production

nije evidentirano

recipe; mixture; viscosity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

25.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija