Optimiranje proizvodnje piva (CROSBI ID 351413)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kojundžić, Ivana
Magdić, Damir
hrvatski
Optimiranje proizvodnje piva
Gorčina piva primarno je određena dodatkom hmelja i ovisno o tipu piva određuju se na osnovu gorkih tvari koje su pod utjecajem hmelja razlikuju s obzirom na sortu i podrijetlo. Svrha i cilj ovog diplomskog rada bio je napraviti tablični kalkulator u Microsoft Office Excel-u koji će omogučiti izračunavanje količine gorkih sastojaka koju je potrebno dodati hmeljenjem, te na osnovu izračunatih iskorištenja gorke sastojke nakon fermentacije i odležavanja u ležnim tankovima, filtracije i odležavanja u tlačnim tankovima, te u gotovom pivu. Prikazati odnos gorkih sastojaka i varijabilnosti tijekom procesa proizvodnje. Rad je izrađen u osječkoj pivovari „ Pivovara d.d. Osijek“ u realnom procesu. Prikupljeni podaci su analizirani i na osnovu njih izračunata su iskorištenja hmelj- sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Dobiveni podaci pokazuju da su iskorištenja gorkih sastojaka hmelj- sladovina u stalnom porastu uz nekoliko manjih odstupanja, u odnosu na iskorištenje gorkih sastojaka iz sladovine u gotovo pivo gdje dolazi do pada iskorištenja. Iskorištenja hmelj-gotovo pivo znatno su veća od teorijskih iskorištenja. Kalkulator bi trebao omogućiti ujednačenost gorkih sastojaka u procesu proizvodnji, odabiru i iskorištenju sirovina, te kvaliteti gotovog proizvoda.
pivo; hmelj; gorki sastojci; tablični kalkulator
nije evidentirano
engleski
Optimization of beer production
nije evidentirano
beer; hop; bitter ingredients; spreadsheet calculator
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
31.10.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek