Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje proizvodnje piva (CROSBI ID 351413)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kojundžić, Ivana Optimiranje proizvodnje piva / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Kojundžić, Ivana

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje proizvodnje piva

Gorčina piva primarno je određena dodatkom hmelja i ovisno o tipu piva određuju se na osnovu gorkih tvari koje su pod utjecajem hmelja razlikuju s obzirom na sortu i podrijetlo. Svrha i cilj ovog diplomskog rada bio je napraviti tablični kalkulator u Microsoft Office Excel-u koji će omogučiti izračunavanje količine gorkih sastojaka koju je potrebno dodati hmeljenjem, te na osnovu izračunatih iskorištenja gorke sastojke nakon fermentacije i odležavanja u ležnim tankovima, filtracije i odležavanja u tlačnim tankovima, te u gotovom pivu. Prikazati odnos gorkih sastojaka i varijabilnosti tijekom procesa proizvodnje. Rad je izrađen u osječkoj pivovari „ Pivovara d.d. Osijek“ u realnom procesu. Prikupljeni podaci su analizirani i na osnovu njih izračunata su iskorištenja hmelj- sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Dobiveni podaci pokazuju da su iskorištenja gorkih sastojaka hmelj- sladovina u stalnom porastu uz nekoliko manjih odstupanja, u odnosu na iskorištenje gorkih sastojaka iz sladovine u gotovo pivo gdje dolazi do pada iskorištenja. Iskorištenja hmelj-gotovo pivo znatno su veća od teorijskih iskorištenja. Kalkulator bi trebao omogućiti ujednačenost gorkih sastojaka u procesu proizvodnji, odabiru i iskorištenju sirovina, te kvaliteti gotovog proizvoda.

pivo; hmelj; gorki sastojci; tablični kalkulator

nije evidentirano

engleski

Optimization of beer production

nije evidentirano

beer; hop; bitter ingredients; spreadsheet calculator

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

31.10.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija