Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 370509

Optimiranje proizvodnje piva


Kojundžić, Ivana
Optimiranje proizvodnje piva 2008., diplomski rad, PRehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


Naslov
Optimiranje proizvodnje piva
(Optimization of beer production)

Autori
Kojundžić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
PRehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
31.10

Godina
2008

Stranica
38

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
Pivo; hmelj; gorki sastojci; tablični kalkulator
(Beer; hop; bitter ingredients; spreadsheet calculator)

Sažetak
Gorčina piva primarno je određena dodatkom hmelja i ovisno o tipu piva određuju se na osnovu gorkih tvari koje su pod utjecajem hmelja razlikuju s obzirom na sortu i podrijetlo. Svrha i cilj ovog diplomskog rada bio je napraviti tablični kalkulator u Microsoft Office Excel-u koji će omogučiti izračunavanje količine gorkih sastojaka koju je potrebno dodati hmeljenjem, te na osnovu izračunatih iskorištenja gorke sastojke nakon fermentacije i odležavanja u ležnim tankovima, filtracije i odležavanja u tlačnim tankovima, te u gotovom pivu. Prikazati odnos gorkih sastojaka i varijabilnosti tijekom procesa proizvodnje. Rad je izrađen u osječkoj pivovari „ Pivovara d.d. Osijek“ u realnom procesu. Prikupljeni podaci su analizirani i na osnovu njih izračunata su iskorištenja hmelj- sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Dobiveni podaci pokazuju da su iskorištenja gorkih sastojaka hmelj- sladovina u stalnom porastu uz nekoliko manjih odstupanja, u odnosu na iskorištenje gorkih sastojaka iz sladovine u gotovo pivo gdje dolazi do pada iskorištenja. Iskorištenja hmelj-gotovo pivo znatno su veća od teorijskih iskorištenja. Kalkulator bi trebao omogućiti ujednačenost gorkih sastojaka u procesu proizvodnji, odabiru i iskorištenju sirovina, te kvaliteti gotovog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Bernarda Šeruga, )
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Damir Magdić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek