Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva (CROSBI ID 351412)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pastor, Katarina Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Pastor, Katarina

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva

Obzirom da gorki sastojci utječu, ne samo na gorčinu, tj. aromu piva, nego i na njegovu stabilnost, hmeljenje je potrebno što kvalitetnije provesti. Upravo je zbog toga cilj ovog rada bio izraditi tablični kalkulator koji će, s obzirom na željenu gorčinu krajnjeg proizvoda, omogućiti izračunavanje količine pojedinih vrsta hmelja koje je potrebno dodavati u sladovinu. Rad je izrađen u osječkoj pivovari "Pivovara d.d. Osijek" u realnom procesu. Prikupljeni su i sistematizirani podaci iz jednogodišnje proizvodnje svjetlog piva. Iz podataka za pedeset šarži su izračunata iskorištenja hmelj-sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Iskorištenja su pokazala da je proces kuhanja i hmeljenja sladovine ujednačeniji od procesa glavnog i naknadnog vrenja. Na temelju rezultata izrađen je i optimiran tablični kalkulator koji izračunava količinu hmelja koju je potrebno dodati u sladovinu pri svakom pojedinom doziranju. Kalkulator bi trebao pridonijeti boljoj ujednačenosti, ne samo proizvodnje, nego i karakteristika piva. Tablični kalkulator je provjeren na ostalim podacima iz proizvodnje.

hmelj; gorki sastojci; gorčina; tablični kalkulator

nije evidentirano

engleski

Optimization of raw material utilization in beer production

nije evidentirano

hop; bitter ingredients; bitterness; spreadsheet calculator

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

02.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija