Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva (CROSBI ID 351412)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pastor, Katarina
Magdić, Damir
hrvatski
Optimiranje iskorištenja sirovina u proizvodnji piva
Obzirom da gorki sastojci utječu, ne samo na gorčinu, tj. aromu piva, nego i na njegovu stabilnost, hmeljenje je potrebno što kvalitetnije provesti. Upravo je zbog toga cilj ovog rada bio izraditi tablični kalkulator koji će, s obzirom na željenu gorčinu krajnjeg proizvoda, omogućiti izračunavanje količine pojedinih vrsta hmelja koje je potrebno dodavati u sladovinu. Rad je izrađen u osječkoj pivovari "Pivovara d.d. Osijek" u realnom procesu. Prikupljeni su i sistematizirani podaci iz jednogodišnje proizvodnje svjetlog piva. Iz podataka za pedeset šarži su izračunata iskorištenja hmelj-sladovina, sladovina-gotovo pivo i hmelj-gotovo pivo. Iskorištenja su pokazala da je proces kuhanja i hmeljenja sladovine ujednačeniji od procesa glavnog i naknadnog vrenja. Na temelju rezultata izrađen je i optimiran tablični kalkulator koji izračunava količinu hmelja koju je potrebno dodati u sladovinu pri svakom pojedinom doziranju. Kalkulator bi trebao pridonijeti boljoj ujednačenosti, ne samo proizvodnje, nego i karakteristika piva. Tablični kalkulator je provjeren na ostalim podacima iz proizvodnje.
hmelj; gorki sastojci; gorčina; tablični kalkulator
nije evidentirano
engleski
Optimization of raw material utilization in beer production
nije evidentirano
hop; bitter ingredients; bitterness; spreadsheet calculator
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
02.05.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek