Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Crkva i pisana riječ u borbi za očuvanje morala i stabilnog društveno-političkog poretka (Dalmacija u I. polovini 19. stoljeća) (CROSBI ID 542790)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Lakuš, Jelena Crkva i pisana riječ u borbi za očuvanje morala i stabilnog društveno-političkog poretka (Dalmacija u I. polovini 19. stoljeća). 2008

Podaci o odgovornosti

Lakuš, Jelena

hrvatski

Crkva i pisana riječ u borbi za očuvanje morala i stabilnog društveno-političkog poretka (Dalmacija u I. polovini 19. stoljeća)

Pisana je riječ kroz povijest bila jedan od najefikasnijih načina promoviranja stabilnog društvenog i političkog poretka. Kada je Dalmacija 1815. godine postala dijelom Austrijskog Carstva, dinastija je, u želji da nove podanike odgoji u duhu lojalnosti i poslušnosti, najprije posegnula upravo za pisanom riječju. Građane je valjalo odgojiti kao vrijedne kršćane, dobre, lojalne i državi korisne podanike. Pisana je riječ tako imala i ulogu promicatelja kršćanskih i moralnih vrednota. Država je, naime, najsnažniji oslonac vidjela upravo u Crkvi, koja joj je svojom dušobrižničkom djelatnošću trebala osigurati pokorne podanike. Na snazi je još uvijek jozefinizam – razdoblje državnog tutorstva nad Katoličkom Crkvom (1750-1850). Istodobno, Crkva prolazi kroz razdoblje katehetske i vjerske obnove u kojoj vidi najefikasniji način obrane od izazova novog vremena. Osobit zazor i državnih i vjerskih vlasti izaziva pojava novih literarnih žanrova i novih čitateljskih trendova, za koje vlasti vjeruju da čovjeka mogu skrenuti s puta vjere, poticati ga na nemoral, zlo i neposluh. Cilj je ovoga rada pokazati način na koji su državne i vjerske vlasti nastojale oblikovati čitateljske navike svojih podanika, smjerajući ih tako držati u okvirima lojalnosti i poslušnosti. Istraživački korpus čine knjige i časopisi tiskani u Dalmaciji u prvoj polovici 19. stoljeća.

Crkva; pisana riječ; čitateljske navike; Austrijsko Carstvo; Dalmacija; 19. stoljeće

nije evidentirano

engleski

The Church and the printed word in the struggle for maintaining the morality and the stable social and political order (Dalmatia in the first half of the 19th century)

nije evidentirano

Church; printed word; reading habits; Austrian Empire; Dalmatia; 19th century

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

III. Kongres hrvatskih povjesničara

predavanje

01.10.2008-05.10.2008

Supetar, Hrvatska; Split, Hrvatska

Povezanost rada

Povijest