Funkcionalna hrana u službi zdravlja (CROSBI ID 542747)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Blažić, Marijana ; Šimat, Vida ; Šimunek, Marina
hrvatski
Funkcionalna hrana u službi zdravlja
Živimo u obilju hrane niske kvalitete koju jedemo nasumce i koja većinu nas čini kronično bolesnima. „ Prava” hrana koju naše tijelo treba je ujedno i lijek za koji će nas organizam nagraditi vitalnošću, te imati snažan utjecaj na očuvanje zdravlja i pojedine tjelesne funkcije. Iako je funkcionalna hrana novi industrijski trend, veza između prehrane i zdravlja (dijetoterapija) poznata je odavno. Pod nazivom "funkcionalna hrana" podrazumijeva se sva hrana s biološki aktivnim djelovanjem čija najvažnija namjena nije da utaži glad niti da osigura ljudskom organizmu neophodne hranjive tvari, već da sprječava bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka. Mliječni proizvodi, riba, voće i povrće samo su neke od namirnica koje doprinose boljem funkcioniranju organizma, a dodatkom antioksidansa, prehrambenih vlakana, fitosterola, probiotika, prebiotika, vitamina i minerala podiže se funkcionalnost industrijski proizvedenih namirnica.
zdravlje; funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Functional food in health service
nije evidentirano
health; functional food
nije evidentirano
Podaci o prilogu
289-294.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir
Karlovac: Veleučilišta Karlovac
978-953-7343-20-0
Podaci o skupu
Zaštita na radu i zaštita zdravlja
poster
24.09.2008-27.09.2008
HOC Bjelolasica, Hrvatska