Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 369593

Funkcionalna hrana u službi zdravlja


Blažić, Marijana; Šimat, Vida; Šimunek, Marina
Funkcionalna hrana u službi zdravlja // Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir (ur.).
Karlovac: Veleučilišta Karlovac, 2008. str. 289-294 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 369593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna hrana u službi zdravlja
(Functional food in health service)

Autori
Blažić, Marijana ; Šimat, Vida ; Šimunek, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir - Karlovac : Veleučilišta Karlovac, 2008, 289-294

ISBN
978-953-7343-20-0

Skup
Zaštita na radu i zaštita zdravlja

Mjesto i datum
Bjelolasica, Hrvatska, 24-27. 09. 2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zdravlje; funkcionalna hrana
(health; functional food)

Sažetak
Živimo u obilju hrane niske kvalitete koju jedemo nasumce i koja većinu nas čini kronično bolesnima. „ Prava” hrana koju naše tijelo treba je ujedno i lijek za koji će nas organizam nagraditi vitalnošću, te imati snažan utjecaj na očuvanje zdravlja i pojedine tjelesne funkcije. Iako je funkcionalna hrana novi industrijski trend, veza između prehrane i zdravlja (dijetoterapija) poznata je odavno. Pod nazivom "funkcionalna hrana" podrazumijeva se sva hrana s biološki aktivnim djelovanjem čija najvažnija namjena nije da utaži glad niti da osigura ljudskom organizmu neophodne hranjive tvari, već da sprječava bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka. Mliječni proizvodi, riba, voće i povrće samo su neke od namirnica koje doprinose boljem funkcioniranju organizma, a dodatkom antioksidansa, prehrambenih vlakana, fitosterola, probiotika, prebiotika, vitamina i minerala podiže se funkcionalnost industrijski proizvedenih namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu,
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (autor)

Avatar Url Marijana Blažić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Blažić, Marijana; Šimat, Vida; Šimunek, Marina
Funkcionalna hrana u službi zdravlja // Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir (ur.).
Karlovac: Veleučilišta Karlovac, 2008. str. 289-294 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Blažić, M., Šimat, V. & Šimunek, M. (2008) Funkcionalna hrana u službi zdravlja. U: Vučinić, J. & Mijović, B. (ur.)Zaštita na radu i zaštita zdravlja.
@article{article, year = {2008}, pages = {289-294}, keywords = {zdravlje, funkcionalna hrana}, isbn = {978-953-7343-20-0}, title = {Funkcionalna hrana u slu\v{z}bi zdravlja}, keyword = {zdravlje, funkcionalna hrana}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}ta Karlovac}, publisherplace = {Bjelolasica, Hrvatska} }
@article{article, year = {2008}, pages = {289-294}, keywords = {health, functional food}, isbn = {978-953-7343-20-0}, title = {Functional food in health service}, keyword = {health, functional food}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}ta Karlovac}, publisherplace = {Bjelolasica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font