Opasnost iz mora: otrovanje histaminom (CROSBI ID 542745)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šimat, Vida ; Bosnić, Neven ; Vidić, Romana
hrvatski
Opasnost iz mora: otrovanje histaminom
Riba i proizvodi od ribe sastavni su dio zdravog načina prehrane. Ipak, riba je lako pokvarljiva namirnica a njena kvaliteta i zdravstvena ispravnost ovise najviše o manipulaciji ribom nakon ulova i početnom mikrobiološkom onečišćenju ribe. Dekarboksilacijom aminokiseline histidin u mesu ribe se stvara histamin. Otrovanja hranom morskog porijekla vrlo su česta: skombrotoksizam - otrovanje histaminom posljedica je konzumacije veće količine histamina nego što ga ljudski organizam može razgraditi. Simptomi trovanja histaminom javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja ribe. Dopuštena količina histamina u ribljim proizvodima je 100mg/kg mesa ribe, odnosno 200mg za slanu ribu. Glavna strategija smanjenja rizika sastoji se u reduciranju početne kontaminacije mikroorganizmima, provođenja dobre proizvodne i higijenske prakse, te edukacijom ribara i djelatnika riblje industrije.
histamin; skombrotoksizam; riba; otrovanje ljudi
nije evidentirano
engleski
Hazard from the sea: histamine fish poisoning
nije evidentirano
histamine; scombroid fish toxicity; human poisoning
nije evidentirano
Podaci o prilogu
495-500.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zaštita na radu i zaštita zrdavlja
Vučinić, Jovan ; Mijović, Budimir
Karlovac: Veleučilišta Karlovac
978-953-7343-20-0
Podaci o skupu
Zaštita na radu i zaštita zrdavlja
predavanje
24.09.2008-27.09.2008
HOC Bjelolasica, Hrvatska