Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Voda kao neiscrpno vrelo (CROSBI ID 762296)

Druge vrste radova | rukopis

Štambuk-Giljanović, Nives ; Žanetić - Malenica, Marica Voda kao neiscrpno vrelo // HEP Vjesnik. XVI: 143 (183 )(prosinac 2002.), 46.-47.. 2002.

Podaci o odgovornosti

Štambuk-Giljanović, Nives ; Žanetić - Malenica, Marica

hrvatski

Voda kao neiscrpno vrelo

Razgovor s dr. sc. Nives Štambuk-Giljanović ; Posebnu pozornost trebalo bi posvetiti istraživanjima podzemnih zaliha vode u slijevnom području Cetine, budući da zamjenska izvorišta čine znatnu količinu vode. Na cetinskomu području, nijedan ponor ne izvire samo na jednomu vrelu, a nijedno vrelo ne dobiva vodu samo od jednoga ponora. Veza se između ponora i vrela održava veoma zamršenim podzemnim tokovima, koji mjestimično prolaze kroz prostrane vodoudubine i povremeno ih ispunjavaju. U podzemnim se šupljinama stvaraju velike zalihe vode koje se prema vrelima iscjeđuju i u sušnom razdoblju. Jednaku zaustavnu ulogu imaju i poplave polja. Podzemna zadržavanja imaju veliku važnost za ravnomjernije kolebanje krških vrela. Međutim, ona samo produljuju vlažno hidrološko razdoblje i ne mogu ga posve naknaditi. Podzemnu bi vodu trebalo iskorištavati na najbolji način, definirati njihove zaštitne pojaseve i pravila ponašanja u njima. Budući da je voda neprocjenjivo važna za život i gospodarske poslove, političko vrijednovanje njezine važnosti treba pratiti spoznaja o prijetnjama koje donosi budući razvitak i sve veća potreba za zdravom vodom u budućnosti.

Vode Cetine i njezina poriječja

nije evidentirano

engleski

Water as inexaustible source

nije evidentirano

The Cetina River and its Watershed

nije evidentirano

Podaci o izdanju

HEP Vjesnik. XVI: 143 (183 )(prosinac 2002.), 46.-47.

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano