Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 368653

Restauracija stropnog oslika u salonu prvoga kata palače Bajamonti-Dešković


Matulić, Branko; Borovac, Tonči
Restauracija stropnog oslika u salonu prvoga kata palače Bajamonti-Dešković // Kulturna baština, časopis za pitanja prošlosti splitskoga područja, 34 (2007), 255-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 368653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Restauracija stropnog oslika u salonu prvoga kata palače Bajamonti-Dešković
(Restoration of ceiling painting in the central salon of the first floor of the Bajamonti-Dešković palace)

Autori
Matulić, Branko ; Borovac, Tonči

Izvornik
Kulturna baština, časopis za pitanja prošlosti splitskoga područja (0351-0557) 34 (2007); 255-270

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
restauracija; Bajamontijeva palača; Antonio Zuccaro
(restoration; Bajamonti's palace; Antonio Zuccaro)

Sažetak
Na splitskoj obali na Trgu Franje Tuđmana u palači Bajamonti-Dešković, na prvom katu u stanu pok. Liljane Dešković rođene Mikačić, nalaze se oslikani stropovi s brutto površinom od 100 kvadratnih metara. Palaču Bajamonti dao je sagraditi 1858. dr. Antonio Bajamonti, tadašnji gradonačelnik splita, nakon što je na dražbi kupio zemljište Šperun. Na prvom katu palače nalazio se njegov rezidencijalni stan čije je oslike najvjerojatnije radio Antonio Zuccaro (1825.-1892.), vrlo ugledni tršćanski slikar koji u to vrijeme intezivno slika po Dalmaciji. Na slikarijama su zatečena velika oštećenja. Na više različitih mjesta je došlo je do potpunog odvajanja žbuke od nosive podloge, koja je otpala i raspada se u veliki broj većih i manjih ulomaka koji su prilikom uvida u postojeće stanje prikupljeni i posloženi na podu jedne od prostorija. Na stropu su bile mjestimično velike lakune kroz koje se vidjela struktura nosivog dijela slikarija. Više od 50 % stropa je u većoj ili manjoj mjeri odvojeno od trščane armature pričvršćene na grednu konstrukciju, s tedencijom povećanja oštećenja, a pojedini dijelovi žbuke-slikarije postupno su otpadali. Vremenom je došlo do zamagljivanja bojanog sloja uslijed nakupina prašine i čadi, mjestimično do pulverizacije i alteracije, a najveća oštećenja bojani sloj je pretrpio prilikom prodora vode iz gornjih katova zgrade. Program zaštite koji se provodi, sa konzervatorsko-restauratorskog stajališta spada među nekoliko najsloženijh zahvata koji se u okviru stuke mogu javiti. Krajem 2004., a intezivno tijekom 2005. i 2006. godine provela su se istraživanja, dokumentacijski zahvati, konsolidacija, čišćenje i zaštita lica slikarije. Na osnovu rezultata istraživanja izrađen je elaborat segmentarnog skidanja slikarije s izvornog mjesta, sanacije i konsolidacije žbuke i bojanog sloja. Projekt vraćanja se temelji na osmišljavanju odvojene nove samonosive konstrukcije na kojoj bi se ovješeni restaurirani oslikani strop izolirao od statičkih gibanja okolnih zidova i omogućio samostalno egzistiranje unutar mreže opterećujućih mehaničkih sila.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Povijest umjetnosti, Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
215-0000000-3465 - Katalog temeljnih pojmova u konzervaciji-restauraciji zidnih i mozaika (Matulić, Branko, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Umjetnička akademija, Split

Profili:

Avatar Url Branko Matulić (autor)

Avatar Url Tonči Borovac (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Matulić, Branko; Borovac, Tonči
Restauracija stropnog oslika u salonu prvoga kata palače Bajamonti-Dešković // Kulturna baština, časopis za pitanja prošlosti splitskoga područja, 34 (2007), 255-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Matulić, B. & Borovac, T. (2007) Restauracija stropnog oslika u salonu prvoga kata palače Bajamonti-Dešković. Kulturna baština, časopis za pitanja prošlosti splitskoga područja, 34, 255-270.
@article{article, year = {2007}, pages = {255-270}, keywords = {restauracija, Bajamontijeva pala\v{c}a, Antonio Zuccaro}, journal = {Kulturna ba\v{s}tina, \v{c}asopis za pitanja pro\v{s}losti splitskoga podru\v{c}ja}, volume = {34}, issn = {0351-0557}, title = {Restauracija stropnog oslika u salonu prvoga kata pala\v{c}e Bajamonti-De\v{s}kovi\'{c}}, keyword = {restauracija, Bajamontijeva pala\v{c}a, Antonio Zuccaro} }
@article{article, year = {2007}, pages = {255-270}, keywords = {restoration, Bajamonti's palace, Antonio Zuccaro}, journal = {Kulturna ba\v{s}tina, \v{c}asopis za pitanja pro\v{s}losti splitskoga podru\v{c}ja}, volume = {34}, issn = {0351-0557}, title = {Restoration of ceiling painting in the central salon of the first floor of the Bajamonti-De\v{s}kovi\'{c} palace}, keyword = {restoration, Bajamonti's palace, Antonio Zuccaro} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font