Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Geokemijska istraživanja u sklopu projekta"Razvitak taložnih okoliša u zapadnom dijelu savske depresije tijekom donjeg miocena" (CROSBI ID 762271)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Miko, Slobodan ; Mesić, Saša ; Šparica Miko, Martina ; Kovačević, Erli Geokemijska istraživanja u sklopu projekta"Razvitak taložnih okoliša u zapadnom dijelu savske depresije tijekom donjeg miocena" // HGI. 2008.

Podaci o odgovornosti

Miko, Slobodan ; Mesić, Saša ; Šparica Miko, Martina ; Kovačević, Erli

hrvatski

Geokemijska istraživanja u sklopu projekta"Razvitak taložnih okoliša u zapadnom dijelu savske depresije tijekom donjeg miocena"

Cilj geokemjiskih istraživanja je utvrđivanje kriterija na temelju koncentracija elemenata u tragovima za definiranje (1) okvirne primarne produktivnosti u vodi te (2) određivanje redoks uvjeta vode u kontaktu sa morskim dnom u vrijeme taloženja nasuprot uvjetima koji su vladali u pornoj vodi sedimenata tokom rane dijageneze, (3) porijeklo terigene komponente u sedimentima na temelju međusobne zavisnosti mikroelemenata i elmenata rijetkih zemalja (REE) upotrebom tehnika normarianja na konzervativne elemente i diskriminaciju pomoću maultivariajtnih statističkih metoda. U osnovi cilj je utvrđivanje izvornih faza elemenata u tragovima u vrijeme njihovog obaranja u odnosu na faze u stijenama koje su njihovi nosioci danas. Uspjeh u utvrđivanju kemije mora vezanu za uvjete sedimentacije iz sadržaja elemenata u tragovima sedimentne formacije ovisi velikim dijelom o stupnju razrijeđenosti marinske frakcije elemenata u tragovima sa detritičnom frakcijom i do koje je mjere ova marinska frakcija sačuvana u sedimentu tokom rane dijageneze, litifikacije i dubokog zalijevanja kao jednog ekstrema i površinskog trošenjam kao drugog. U daljnjem tekstu ukratko su prikazani izvori elemenata u marinskim sedimentima i njihova geokemija.

geokemija; sedimentne stijene; diskriminantna analiza

nije evidentirano

engleski

Geokemijska istraživanja u sklopu projekta"Razvitak taložnih okoliša u zapadnom dijelu savske depresije tijekom donjeg miocena"

nije evidentirano

geokemija; sedimentne stijene; diskriminantna analiza

nije evidentirano

Podaci o izdanju

HGI

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija