Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 368479

Somatske mutacije gena p53 i prisutnost rizičnih alela za razvoj karcinoma dojke u populaciji Hrvatske


Bišof, Vesna
Somatske mutacije gena p53 i prisutnost rizičnih alela za razvoj karcinoma dojke u populaciji Hrvatske 2008., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Somatske mutacije gena p53 i prisutnost rizičnih alela za razvoj karcinoma dojke u populaciji Hrvatske
(Somatic mutations of p53 gene and risk alleles for breast cancer development in the population of Croatia)

Autori
Bišof, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07.

Godina
2008

Stranica
150

Mentor
Smolej Narančić, Nina

Ključne riječi
Gen p53; Hrvatska; karcinom dojke; mutacija; polimorfizam
(P53 gene; Croatia; breast cancer; mutation; polymorphism)

Sažetak
U ovom istraživanju provedena je asocijacijska studija s ciljem utvrđivanja povezanosti dva funkcionalno najvažnija polimorfizma gena p53 i nekih češćih somatskih mutacija istog gena s pojavom sporadičnog karcinoma dojke u populaciji Republike Hrvatske. Oba izučavana polimorfizma, polimorfizam na kodonu 72 i udvostručenje 16 parova baza (+16bp) u intronu 3, pokazala su povezanost s nastanakom sporadičnog karcinoma dojke. Rizičnima su se pokazali homozigotni genotipovi alela koji su rjeđi u populaciji. U slučaju polimorfizma u intronu 3, genotip A2A2 (udvostručenje 16 parova baza) povećava 2, 2 puta rizik za nastanak karcinoma dojke (95% CI 1, 01 – 2, 60). Za polimorfizam na kodonu 72, homozigotni genotip alela Pro povećava šansu za nastanak bolesti 1, 5 puta (95% CI 1, 06 – 2, 21). Utvrđeno je da su izučavani polimorfizmi gena p53 u neravnoteži vezanosti gena. Istovremeno pojavljivanje rizičnih homozigotnih genotipova ProPro/A2A2 daje istu šansu od 2, 2 (95% CI 1, 89 – 2, 56) za oboljenje od karcinoma dojke kao i homozigotni genotip A2A2 u intronu 3. Istraživanjem je pokazano da genotipovi izučavanih polimorfizama, uključujući rizični genotip ProPro/A2A2, nemaju značajan utjecaj na preživljenje bolesnica. Potvrđeno je, međutim, da je od više ispitanih kliničkih obilježja bolesnica i obilježja tumora, samo stadij bolesti važna determinanta preživljenja žena oboljelih od karcinoma dojke. U ovom istraživanju nisu nađene mutacije na ispitivanim kodonima 220, 273 i 282 gena p53 jer je njihova učestalost u populaciji mala unatoč relativno većem udjelu u ukupnoj učestalosti mutacija ovog gena. Provedena je i analiza međupopulacijske diferencijacije s obzirom na izučavane polimorfizme na temelju učestalosti alela i genotipova preuzetih iz literature za različite populacije svijeta. Utvrđen je porast učestalosti alela Pro na kodonu 72 i alela A2 polimorfizma u intronu 3 u smjeru sjever-jug. Pokazalo se da učestalosti u populaciji Hrvatske odgovaraju podacima za druge europske populacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2747 - Kompleksna obilježja i zdravlje stanovništva od djetinjstva do duboke starosti (Nina Smolej-Narančić, )
196-1962766-2763 - Molekularno-genetička obilježja populacija utemeljitelja - Romi kao model (Branka Janićijević, )

Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Vesna Bišof, (225390)