Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 368345

Upravljanje kvalitetom u projektno organiziranom građevinskom poduzeću


Dolaček-Alduk, Zlata
Upravljanje kvalitetom u projektno organiziranom građevinskom poduzeću 2008., doktorska disertacija, Građevinski fakultet, Zagreb


Naslov
Upravljanje kvalitetom u projektno organiziranom građevinskom poduzeću
(Quality management in project-based organized construction company)

Autori
Dolaček-Alduk, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Građevinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2008

Stranica
198

Mentor
Radujković, Mladen ; Mikulić, Dunja

Ključne riječi
Projektna organizacija; troškovi kvalitete; razina kvalitete; upravljanje troškovima kvalitete; model praćenja troškova kvalitete
(Project-based organization structure; quality costs; quality level; quality cost management; model of quality cost tracking)

Sažetak
Glavni cilj doktorskog rada je razvoj modela upravljanja troškovima kvalitete u građevinskim projektima na temelju istraživanja veličine i međusobne zavisnosti komponenti troškova kvalitete. Kvaliteta, odnosno mjera u kojoj ishodi projekta zadovoljavaju zahtjeve investitora, jedna od tri najznačajnije komponente kojima se mjeri uspjeh nekog građevinskog projekta. Troškovi kvalitete utvrđeni su kao mjerljiva značajka upravljanja kvalitetom u građevinskim projektima. Za praćenje troškova kvalitete razvijena je struktura i definirane su kategorije troškova kvalitete u građevinskim projektima. Detaljno su opisane karakteristike svake kategorije troškova. Izrađena je odgovarajuća dokumentacija sustava kvalitete u obliku posebnih postupaka. Predložena su dva modela praćena troškova kvalitete: PAF model i procesni model. Primjena modela ovisi o stupnju razvijenosti sustava kvalitete u poduzeću ili projektu. Polazište za analizu su stvarne vrijednosti događaja – građevinskih projekata visokogradnje koji su završeni ili su netom pred završetkom. Dobiveni podaci grupirani su prema vrstama projekata i kategorijama troškova kvalitete. Svaka komponenta troškova kvalitete izražena je u ukupnom iznosu i kao postotak ugovorene vrijednosti projekta. Dinamika odnosa komponenata troškova kvalitete prikazana je i opisana pomoću regresijskog modela. Prema dobivenim analitičkim izrazima, u kojima je prikazana međusobna zavisnost komponenti troškova kvalitete – ulaganjem u troškove prevencije i ocjene dolazi do smanjenja troškova pogrešaka - mogu se u financijskom iznosu planirati aktivnosti koje je potrebno poduzeti da se troškovi loše kvalitete dovedu na željenu razinu. Dodatno je analiziran odnos postizanja ciljane razine kvalitete i odabranih pokazatelja kvalitete (broj pogrješaka u projektu, postotak troškova u jamstvenom roku, broj pogrješaka podizvođača i postotak vantroškovničkog rada). Rezultati analize ovih odnosa potvrdili su zakonitost veza između komponenata ukupnih troškova kvalitete. Provedena istraživanja troškova kvalitete u okviru ovoga rada pružaju značajne informacije i spoznaje o funkcioniranju sustava upravljanja kvalitetom u građevinskim projektima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0822156-2993 - Upravljanje rizikom i promjenama u projektno usmjerenom građevinskom poslovanju (Mladen Radujković, )
082-0822161-2990 - OD NANO DO MAKROSTRUKTURE BETONA (Nina Štirmer, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zlata Dolaček Alduk, (240574)