Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 368204

Povezanost nekih okolišnih čimbenika s brojem somatskih stanica u kravljem mlijeku


Ivkić, Zdenko; Konjačić, Miljenko; Mijić, Pero; Ivanković, Ante; Dakić, Ana; Bulić, Vesna; Luković, Zoran
Povezanost nekih okolišnih čimbenika s brojem somatskih stanica u kravljem mlijeku // Zbornik sažetaka 42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 206-207 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Povezanost nekih okolišnih čimbenika s brojem somatskih stanica u kravljem mlijeku
(Influence of some environmental factors on somatic cell count in cow milk)

Autori
Ivkić, Zdenko ; Konjačić, Miljenko ; Mijić, Pero ; Ivanković, Ante ; Dakić, Ana ; Bulić, Vesna ; Luković, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 206-207

ISBN
978-953-6135-56-1

Skup
42. HRVATSKI i 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Broj somatskih stanica; kravlje mlijeko; okolišni čimbenici
(Cow milk; environmental factors; somatic cells count)

Sažetak
Broj somatskih stanica (BSS) u kravljem mlijeku najčešće se koristi kao indikator zdravlja vimena i pokazatelj kvalitete svježeg sirovog mlijeka. Na BSS u kravljem mlijeku utječu brojni genetski i negenetski čimbenici. Cilj ovog rada bio je utvrđivanje povezanosti BSS u kravljem mlijeku s negenetskim čimbenicima: farmom, sezonom, godinom i vremenom mužnje (jutro, večer). Korišteni su rezultati analize selekcijskih uzoraka mlijeka za pet velikih mliječnih farmi sa područja Slavonije, koji se nalaze u središnjoj bazi podataka Hrvatskog stočarskog centra. Uzorkovanje je provedeno BT metodom kontrole mlijeka u razdoblju od rujna 2004. do kolovoza 2006. BSS određivan je u Središnjem laboratoriju za kontrolu mlijeka na uređajima Fossomatic FC 5000 i Somacount 500, metodom fluoroopto-elektronskom. Prilikom statističke obrade BSS je transformiran u logaritamsku formu zbog normaliziranja distribucije. Prosječne vrijednosti BSS između farmi bile su statistički značajno različite (P<0, 01). Utvrđen je značajan (P<0, 01) utjecaj sezone na BSS. Tijekom ljetnog i jesenskog razdoblja BSS bio je najviši (528.876 ; 474.543). Razlike između sezona bile su značajne (P<0, 01), osim između ljetnog i jesenskog perioda. Godina je također imala značajan utjecaj na BSS (P<0, 01). U mlijeku jutarnje mužnje utvrđen je signifikantno (P<0, 01) veći sadržaj BSS u odnosu na mlijeko večernje mužnje. Dobiveni rezultati pokazatelj su značajnog utjecaja navedenih okolišnih čimbenika na BSS u mlijeku krava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek