Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla (CROSBI ID 144965)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Marenjak, Terezija Silvija ; Delaš, Ivančica ; Štoković, Igor ; Poljičak-Milas, Nina Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 4 (2008), X; 282-287

Podaci o odgovornosti

Marenjak, Terezija Silvija ; Delaš, Ivančica ; Štoković, Igor ; Poljičak-Milas, Nina

hrvatski

Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla

Proizvodnja funkcionalne hrane animalnog porijekla zahtjeva postupke utemeljene na znanstveno potvrđenim saznanjima koja obuhvaćaju cjelokupni hranidbeni lanac. Pri tome ne treba zanemariti fiziološke, no niti psihološke učinke koje takva hrana može imati na ljude. S obzirom da se ljudski genom nije promijenio od razdoblja paleolitika, a hranidbene navike i način života ljudi modernog doba su se uvelike odmaknuli od tog vremena, razvile su se kronične degenerativne bolesti. Masne kiseline, naročito n-3 nezasićene kiseline, važne su biološki aktivne molekule kojima se pripisuje niz pozitivnih učinaka u prevenciji i poboljšanju zdravlja ljudi i životinja. Neki od modula koji se koriste za povećanje unosa n-3 nezasićenih masnih kiselina su: povećanje udjela navedenih masnih kiselina u hrani farmskih životinja ili uzgoj životinja poželjnijeg genotipa. Bez obzira na način povećanja unosa poželjnih masnih kiselina ne treba zanemariti dobrobit i zdravlje životinja, jer stresu izložene životinje imati će već u osnovi drugačije potrebe za unosom pojedinih hranidbenih sastojaka, od kojih su n-3 nezasićene masne kiseline iznimno važne. U ovom članku prikazane su neke od mogućnosti povećanja sadržaja n-3 nezasićenih masnih kiselina u mesu i ostalim proizvodima animalnog porijekla, odnosno u hrani, koja će moći zadovoljiti kriterije funkcionalne hrane.

uzgoj životinja; funkcionalna hrana; zdravlje; n-3 nezasićene masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Production strategy of functional foods of animal origin

nije evidentirano

animal rearing; functional food; health; n-3 unsaturated fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4 (X)

2008.

282-287

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)