Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 368041

Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla


Marenjak, Terezija Silvija; Delaš, Ivančica; Štoković, Igor; Poljičak-Milas, Nina
Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla // Meso, 4 (2008), X; 282-287 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla
(Production strategy of functional foods of animal origin)

Autori
Marenjak, Terezija Silvija ; Delaš, Ivančica ; Štoković, Igor ; Poljičak-Milas, Nina

Izvornik
Meso (1332-0025) 4 (2008), X; 282-287

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Uzgoj životinja; funkcionalna hrana; zdravlje; n-3 nezasićene masne kiseline
(Animal rearing; functional food; health; n-3 unsaturated fatty acids)

Sažetak
Proizvodnja funkcionalne hrane animalnog porijekla zahtjeva postupke utemeljene na znanstveno potvrđenim saznanjima koja obuhvaćaju cjelokupni hranidbeni lanac. Pri tome ne treba zanemariti fiziološke, no niti psihološke učinke koje takva hrana može imati na ljude. S obzirom da se ljudski genom nije promijenio od razdoblja paleolitika, a hranidbene navike i način života ljudi modernog doba su se uvelike odmaknuli od tog vremena, razvile su se kronične degenerativne bolesti. Masne kiseline, naročito n-3 nezasićene kiseline, važne su biološki aktivne molekule kojima se pripisuje niz pozitivnih učinaka u prevenciji i poboljšanju zdravlja ljudi i životinja. Neki od modula koji se koriste za povećanje unosa n-3 nezasićenih masnih kiselina su: povećanje udjela navedenih masnih kiselina u hrani farmskih životinja ili uzgoj životinja poželjnijeg genotipa. Bez obzira na način povećanja unosa poželjnih masnih kiselina ne treba zanemariti dobrobit i zdravlje životinja, jer stresu izložene životinje imati će već u osnovi drugačije potrebe za unosom pojedinih hranidbenih sastojaka, od kojih su n-3 nezasićene masne kiseline iznimno važne. U ovom članku prikazane su neke od mogućnosti povećanja sadržaja n-3 nezasićenih masnih kiselina u mesu i ostalim proizvodima animalnog porijekla, odnosno u hrani, koja će moći zadovoljiti kriterije funkcionalne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0000000-3398 - Utjecaj leptina na rast simentalskog goveda i kakvoću mesa (Dubravka Križanović, )
053-0531854-1849 - Udio tkiva, kemijski i masnokiselinski sastav mesa simentalske pasmine goveda (Igor Štoković, )
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Nina Poljičak Milas, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Global Health