Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 367955

Dr. fra Mihovil Sučić (1820-1865), liječnik i kirurg


Dr. fra Mihovil Sučić (1820-1865), liječnik i kirurg, Zagreb: Udruga đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko, Zagreb, 2006 (zbornik)


Naslov
Dr. fra Mihovil Sučić (1820-1865), liječnik i kirurg
(Franciscan Mihovil Sučić (1820-1865), doctor and surgeon)

Urednik/ci
Mihaljević, Vine

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Udruga đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko, Zagreb

Grad
Zagreb

Godina
2006

Stranica
92

ISBN
953-97916-6-9

Ključne riječi
liječništvo; franjevaštvo;
(cure; franciscan)

Sažetak
U povodu 140. obljetnice smrti dr. fra Mihovila Sučića (1820-1865), liječnika i kirurga, održan je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 8. prosinca 2005. godine, znanstveno-stručni skup posvećen životu i patoralno-liječničkom djelovanju bosanskog franjevca fra Mihovila (Mije) Sučića. Tom prigodom izložen je i postav medicinskih instrumenata kojima se sredinom 19. stoljeća fra Mihovil služio. Na skupu su s referatima sudjelovali ugledni znanstvenici iz područja medicine i teologije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su ne samo &laquo ; ; otrgli&raquo ; ; iz zaborava pastoralno liječničko djelovanje fra Mihovila Sučića nego su dali i nove istraživačke poticaje u području povijesti pastoralne medicine u našim krajevima. Skup je održan u organizaciji Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije - Visoko u Zagrebu i suorganizaciji Franjevačkog samostana Gorica – Livno, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Livanjske zajednice Zagreb i Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno. Ovaj skup ima za cilj predstaviti znanstvenoj, kulturnoj te široj društvenoj javnosti fra Mihovila Sučića, liječnika i kirurga koji je predstavnik pastoralne medicine 19. stoljeća te povijesti medicine uopće u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Znanstveno-stručni skup o dr. fra Mihovilu Sučiću održan je u dva dijela. U prvom znanstvenoteorijskom dijelu predstavljeni su njegov život i djelovanje, a u drugom dijelu bilo je otvorenje i razgledavanje postava medicinske literature i medicinskih instrumenata kojima se služio fra Mihovil. Kirurški instrumenti i medicinska literatura fra Mihovila Sučića, o kojoj su samo poneki čuli, a vrlo ih je malo imalo prigode i vidjeti, čuvaju se u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica - Livno u franjevačkom samostanu Gorica – Livno. Ovaj zbornik prilog je cjelovitijem istraživanju pastoralno-liječničkog djelovanja bosanskih franjevaca. Podijeljen je na tri tematska dijela koja se međusobno nadopunjuju. U prvom dijelu donose se radovi koji govore o životu i liječničkom djelovanju fra Mihovila Sučića u kontekstu europske povijesti medicine, povijesti medicine u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Kako bi čitatelji dobili cjelovitije znanstvene i stručne informacije o dr. fra Mihovilu Sučiću, pridodana su i druga dva rada koji govore o teološko-filozofskom studiju te studiju medicine i kirurgije dr. fra Mihovila Sučića u Veneciji i Padovi te promišljanje o liječništvu fra Mihovila Sučića u kontekstu suvremene obiteljske medicine. U drugom je dijelu riječ o slikovnom predstavljanu medicinskih instrumenta kojima se fra Mihovil služio u svojem pastoralno-liječničkom djelovanju s popisom literature koja je predstavljena na izložbenom postavu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U trećem dijelu donose se dokumenti pohranjeni u Arhivu Generalne kurije OFM, zatim u Arhivu Propaganda fide i na kraju dokumente iz Padove. Dokumenti su donoseni kronološkim redom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Teologija

Napomena
Autori priloga: Dugački, Vladimir ; Barun, Anđelko ; Sučić, Dragoš ; Dugonjić, Anto ; Mihaljević, Vine ; Tabak, VesnaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vine Mihaljević (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Dr. fra Mihovil Sučić (1820-1865), liječnik i kirurg, Zagreb: Udruga đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko, Zagreb, 2006 (zbornik)
Mihaljević, V. (ur.) (2006) Dr. fra Mihovil Sučić (1820-1865), liječnik i kirurg. Zagreb, Udruga đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko, Zagreb.
@book{book, editor = {Mihaljevi\'{c}, V.}, year = {2006}, pages = {92}, keywords = {cure, franciscan}, isbn = {953-97916-6-9}, title = {Franciscan Mihovil Su\v{c}i\'{c} (1820-1865), doctor and surgeon}, keyword = {cure, franciscan}, publisher = {Udruga \djaka Franjeva\v{c}ke klasi\v{c}ne gimnazije Visoko, Zagreb}, publisherplace = {Zagreb} }