Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 367127

Analiza odnosa evociranih mozgovnih potencijala s neuroticizmom, psihoticizmom i depresivnošću na studentskom uzorku


Tatalović Vorkapić, Sanja; Tadinac, Meri
Analiza odnosa evociranih mozgovnih potencijala s neuroticizmom, psihoticizmom i depresivnošću na studentskom uzorku // XVI. DANI PSIHOLOGIJE
Zadar, Hrvatska, 2008. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Analiza odnosa evociranih mozgovnih potencijala s neuroticizmom, psihoticizmom i depresivnošću na studentskom uzorku
(The analysis of the relationship between evoked brain potentials and neuroticism, psyhoticism and depression in student sample)

Autori
Tatalović Vorkapić, Sanja ; Tadinac, Meri

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
XVI. DANI PSIHOLOGIJE

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 29-31.05.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Evocirani potencijali; neuroticizam; psihoticizam; depresivnost; studentice
(Evoked potentials; neuroticism; psychoticism; depression; students)

Sažetak
U ovom smo istraživanju proučili odnos između parametara evociranih moždanih potencijala (N1, P2, N2, P3 i SV) izazvanih vidnom oddball paradigmom i razina neuroticizma i psihoticizma izmjerenih EPQ-R, te razine depresivnosti izmjerene s D-92. Pored ostalog, jedan od razloga provođenja ovakve analize jest u vrlo malom broju istraživanja čiji su nalazi prilično nekonzistetni. Ipak, pretpostavljeno je da će depresivnije studentice pokazivati i značajno produljene EP-latencije, te da će se više razine neuroticizma i psihoticizma vezati uz niže EP-amplitude. U istraživanju su sudjelovale studentice psihologije (N=54), dobi 19-23 godine, sve dešnjakinje, bez utvrđenih psihijatrijskih/neuroloških poremećaja. U prvoj seriji snimanja, utvrđene su značajne negativne povezanosti između neuroticizma i P2 amplitude snimljene na P3 (r=-.28, p=.04) i P4 (r=-.31, p=.02), te značajna pozitivna povezanost između P3 amplitude snimljene na P3 (r=.28, p=.04). U drugoj seriji snimanja, utvrđena je značajna negativna povezanost neuroticizma s N2 amplitudom (r=-.31, p=.02) i P2 amplitudom (r=-.33, p=.02) snimljenim na P4 elektrodi ; te značajna pozitivna povezanost psihoticizma s N2 amplitudom snimljenoj na P4 (r=.37, p=.01) i s P3 amplitudama snimljenim na P3 (r=.37, p=.01) i na P4 (r=.33, p=.02). Dakle, studentice s višom razinom neuroticizma su pokazale značajno niže amplitude potencijala koji odražavaju ranu obradu podražaja (P2) i određivanja svojstava podražaja (N2). Odnos neuroticizma i P2 amplitude pokazao se stabilnijim jer je povezanost utvrđena u obje serije snimanja. Studentice s višom razinom psihoticizma su pokazale i značajno više amplitude N2 i P3 vezanog uz usmjeravanje pažnje i promjene u neposrednom pamćenju. Jedina značajna povezanost depresivnosti pronađena je sa Sv-latencijom snimljenoj na P3 (r=.33, p=.01) i na P4 (r=.34, p=.01), što je potvrdilo hipotezu da će depresivnije studentice pokazivati i značajno dulje EP-latencije. Nalazi su raspravljeni u okviru Eysenckove teorije ličnosti i hipoteze o prevelikoj pobuđenosti (the overarousal hypothesis).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3294 - Provjera evolucijskog modela prilagodbe i zdravlja (Meri Tadinac, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb