Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 366831

Odnos između rizičnih i zaštitnih faktora te prilagodbe kod roditelja djece s cerebralnom paralizom


Martinac Dorčić, Tamara
Odnos između rizičnih i zaštitnih faktora te prilagodbe kod roditelja djece s cerebralnom paralizom // XVI. Dani psihologije, Sažeci radova / Vulić-Prtorić, A. ; Ćubela Adorić, V. ; Proroković, A. ; Sorić, I. ; Valerjev, P. (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, 2008. str. 26-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Odnos između rizičnih i zaštitnih faktora te prilagodbe kod roditelja djece s cerebralnom paralizom
(The relationship between risk and resistance factors and adjustment in parents of children with cerebral palsy)

Autori
Martinac Dorčić, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVI. Dani psihologije, Sažeci radova / Vulić-Prtorić, A. ; Ćubela Adorić, V. ; Proroković, A. ; Sorić, I. ; Valerjev, P. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2008, 26-26

ISBN
978-953-7237-34-9

Skup
XVI. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 29.-31. 05. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Cerebralna paraliza; rizični faktori; zaštitni faktori; prilagodba roditelja
(Cerebral palsy; risk factors; resistance factors; parental adjustment)

Sažetak
Cilj je ovog istraživanja ispitati faktore koji su povezani prilagodbom roditelja djece s cerebralnom paralizom, a sve to unutar modela rizičnih i zaštitnih faktora Wallandera i Varnija (1998). U ispitivanje su bili uključeni roditelji 77 djece s cerebralnom paralizom koja pohađaju redovne vrtiće ili škole, a u manjoj mjeri posebne ustanove i to iz osam hrvatskih gradova. Ukupno je sudjelovalo 59 bračnih parova – roditelja djece s cerebralnom paralizom te 18 roditelja bez bračnog partnera odnosno 75 majki i 61 otac. Prosječna dob majki je 37.99 godina (SD=6.68), a očeva 40.10 godina (SD=7.08). Primijenjen je niz mjernih instrumenata kojima su se nastojale obuvatiti relevantne varijable koje po modelu spadaju u rizične i zaštitne faktore te prilagodbu. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da pojedini rizični i zaštitni faktori imaju značajne izravne efekte na neugodno raspoloženje kod majki te izraženost psihičkih simptoma kod majki i očeva djece s cerebralnom paralizom. Kao značajni samostalni prediktori su se, ovisno o promatranom kriteriju te spolu roditelja, izdvojili problemi u ponašanju po procjenama majki, roditeljski stres, neuroticizam i ugodnost. Veća percepcija problema u ponašanju djeteta, intenzivniji roditeljski stres, izraženiji neuroticizam i slabija izraženost ugodnosti povezani su sa lošijom prilagodbom roditelja. Utvrđen je i značajni moderatorski efekt pesimizma i obiteljskog funkcioniranja na odnos između intenziteta roditeljskog stresa i izraženosti psihičkih simptoma kod majki i/ili očeva djece s cerebralnom paralizom: nizak pesimizam i visoka obiteljska kohezivnost i prilagodljivost imaju zaštitnu ulogu u situacijama intenzivnog roditeljskog stresa. Također je utvrđena medijacijska uloga roditeljskog stresa u odnosu između problema u ponašanju kod djeteta (kao rizičnog faktora) i dvije mjere prilagodbe (neugodnog raspoloženja te izraženosti psihičkih simptoma).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-1301675-0854 - Rizični i zaštitni čimbenici psihičkog zdravlja i akademske prilagodbe studenata (Ivanka Živčić-Bećirević, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Tamara Martinac-Dorčić, (222504)