Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 366740

Kartiranje bentoskih zajednica u tjesnacu Mali Ždrelac, Zadarsko otočje


Zubak, Ivana
Kartiranje bentoskih zajednica u tjesnacu Mali Ždrelac, Zadarsko otočje 2008., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Kartiranje bentoskih zajednica u tjesnacu Mali Ždrelac, Zadarsko otočje
(Mapping of benthic communities in the Mali Ždrelac strait, Zadar archipelago)

Autori
Zubak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2008

Stranica
46

Mentor
Bakran-Petricioli, Tatjana

Ključne riječi
Kartiranje; bentoske zajednice; aerofoto snimka
(Mapping; benthic communities; aerial photography)

Sažetak
Kartiranje bentoskih zajednica predstavlja osnovni korak u procesu istraživanja i zaštite određenih morskih područja. Ono je nužno da bi učinkovito i kvalitetno upravljali nekim morskim područjem. Jadransko more je plitko i većina njegovog dna pripada u litoralnu bentosku stepenicu. Najproduktivnije područje Jadranskog mora je njen infralitoralni dio. Kartiranje bentoskih zajednica u pravilu se izvodi kombinacijom direktnih (vizualnih) i indirektnih (instrumentalnih) metoda jer se na takav način postiže veća učinkovitost i preciznost. Metoda kartiranja ovisi o površini istraživanog područja, rasponu dubina te o potrebnoj preciznosti. Najčešće korištene instrumentalne metode su aerofoto snimke, satelitske snimke te ultrazvučno snimanje morskog dna. Ronjenje s ronilačkim aparatom je u većini slučajeva neophodno kao metoda kalibracije i potvrđivanja rezultata dobivenih indirektnim metodama. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi koje su zajednice i vrste organizama prisutne u tjesnacu Mali Ždrelac. U lipnju 2007. godine ronjenjem duž transekata utvrđeno je točno koje su zajednice prisutne u tjesnacu. Kao pomoć pri kartiranju korištena je aerofoto snimka istraživanog područja na kojoj su, zbog plitkoće tjesnaca, bile vidljive različite zajednice na morskom dnu. Ronjeno je duž sedam transekata dužine 200 metara, koji su postavljeni na morskom dnu, a njihova je točna pozicija zabilježena GPS uređajem. Uz pomoć računala aerofoto snimka je preklopljena topografskom kartom te su na kartu unesene polazne i završne točke transekata, te referentne točke obalne linije također zabilježene GPS uređajem. Uz pomoć fotografskog aparata s podvodnim kućištem bilježene su vrste prisutne na istraživanom području te tip zajednice. Organizmi koje nije bilo moguće odrediti na terenu uzorkovani su te je daljnje određivanje napravljeno u laboratoriju. U tjesnacu Mali Ždrelac prisutna je više ili manje uniformna zajednica koja se može opisati kao biocenoza zamuljenih pijesaka zaštićenih obala. Takva zajednica karakteristična je za plitka i zatvorena područja gdje je utjecaj hidrodinamizma smanjen, a stupanj sedimentacije povećan. Organizmi koji naseljavaju takve zajednice, a zabilježeni su za vrijeme ovog istraživanja, većinom su filtratori i detritivori. Duž postavljenih sedam transekata primijećene su iste ili slične vrste organizama što ukazuje na to da cijelo područje istraživanja karakteriziraju slični abiotički i biotički uvjeti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
036-0362975-2999 - RoboMarSec - Podvodna robotika u zaštiti podmorja i pomorskoj sigurnosti (Zoran Vukić, )
119-0362975-1226 - Istraživanje ugroženih staništa morem preplavljenog krša u obalnom moru Hrvatske (Tatjana Bakran-Petricioli, )

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivana Zubak Čižmek, (329722)