Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 366169

Razvitak maslinarskog rasadničarstva u RH


Strikić, Frane; Gugić, Josip; Perica, Slavko; Čmelik, Zlatko; Jukić, Ljubica
Razvitak maslinarskog rasadničarstva u RH // Knjiga sažetaka Trećeg hrvatskog oplemenjivačkog i sjemenarskog kongresa. Split, 27.-30. svibnja. Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo, Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split. / Kolak, Ivan ; Perica, Slavko ; Šatović, Zlatko ; Strikić, Frane (ur.).
Zagreb i Split: Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo, Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, 2008. str. 61-62 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Razvitak maslinarskog rasadničarstva u RH
(Improvement of olive planting material production in Croatia)

Autori
Strikić, Frane ; Gugić, Josip ; Perica, Slavko ; Čmelik, Zlatko ; Jukić, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka Trećeg hrvatskog oplemenjivačkog i sjemenarskog kongresa. Split, 27.-30. svibnja. Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo, Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split. / Kolak, Ivan ; Perica, Slavko ; Šatović, Zlatko ; Strikić, Frane - Zagreb i Split : Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo, Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, 2008, 61-62

Skup
Treći hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 27.-30. 05. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Proizvodnja; sadnice; maslina; Hrvatska
(Production; planting material; olive; Croatia)

Sažetak
Maslina je jedina mediteranska voćna vrsta koja u posljednjih desetak godina bilježi povećanje proizvodnih površina i porast proizvodnje sadnog materijala. Danas u Hrvatskoj postoji 18 matičnih nasada masline i djeluje 20 registriranih poslovnih subjekata koji proizvode sadnice masline. U matičnim nasadima umatičeno je 3705 stabala od 26 sorti masline. Proizvodnja sadnica masline od 2000. do 2006. godine bilježi kontinuirani porast te je u 2006. godini proizvedeno 575.881 sadnica maslina od 22 sorte, što maslinu s udjelom od 16% u ukupnoj proizvodnji voćnih sadnica u RH pozicionira na drugo mjesto iza jabuke. U okviru raspoloživih proizvođačkih kapaciteta postoji potencijal za dodatno povećanje domaće proizvodnje. Odnos proizvodnje sadnog materijala autohtonih i introduciranih sorti masline postupno se mijenjao u smjeru veće zastupljenosti proizvodnje sadnog materijala autohtonih sorti u ukupnoj proizvodnji, a u svim godinama proizvedeno je najviše sadnica sorte Oblice. Domaća proizvodnja u 2007. godini smanjena je za 10% u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom na raspoložive proizvodne kapacitete i tehnološku razinu proizvodnje, uz odgovarajući zakonodavni okvir i povoljne poticaje, hrvatsko maslinarsko rasadničarstvo posjeduje potencijal za proizvodnju dostatnih količina sadnica masline u budućem razdoblju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Slavko Perica, )
091-0910468-0342 - Agroekonomske značajke razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (Elda Vitanović, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb