Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dražen Vlahov, "Glagoljski rukopis iz Roča: iz knjige crkve i bratovštine Sv. Bartolomeja (1523.-1611.)", Državni arhiv u Pazinu - Posebna izdanja, 15, Glagoljski rukopisi, 5, Pazin 2006., 643 str. (CROSBI ID 144726)

Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika

Bertoša, Slaven Dražen Vlahov, "Glagoljski rukopis iz Roča: iz knjige crkve i bratovštine Sv. Bartolomeja (1523.-1611.)", Državni arhiv u Pazinu - Posebna izdanja, 15, Glagoljski rukopisi, 5, Pazin 2006., 643 str. // Povijesni prilozi, 34. (2008), 225-226

Podaci o odgovornosti

Bertoša, Slaven

hrvatski

Dražen Vlahov, "Glagoljski rukopis iz Roča: iz knjige crkve i bratovštine Sv. Bartolomeja (1523.-1611.)", Državni arhiv u Pazinu - Posebna izdanja, 15, Glagoljski rukopisi, 5, Pazin 2006., 643 str.

Arhivist Dražen Vlahov istaknuti je proučavatelj istarske glagoljske baštine. Ova opsežna monografija opremljena je uvodnim dijelom na početku i sažecima na talijanskom i engleskom jeziku na kraju knjige. Njezina glavnina sadrži transliteraciju glagoljskog teksta i presliku glagoljskih zapisa. Na kraju je i nekoliko priloga, u kojima se donose kronološki i predmetni red zapisa, popis starješina bratovštine Sv. Bartolomeja, pregled cijena domaćih životinja, mesa i kože, sira, skute i loja, vina, ulja, žitarica, tamjana, voska i svijeća, vune, posuđa i zemljišta. Zabilježeni su i podaci o pregledu iznajmljenih domaćih životinja, zemljišta, o cijenama nadnica, o češće rabljenim ligaturama. Autor je naveo i abecedno kazalo osoba koje se u navedenoj knjizi bratovštine spominju. I opsegom i sadržajno iznimno bogata, ova knjiga na sustavan i pregledan način govori o vrlo zanimljivoj temi istarske kasnosrednjovjekovne i ranonovovjekovne prošlosti. Nedvojbeno je još jedan važan doprinos poznavanju vrlo bogate glagoljske baštine Istre, posebice njezinog sjevernog dijela, te svakako i putokaz znanstvenicima prema njezinom još opsežnijem i detaljnijem bavljenju.

Glagoljski rukopis; novi vijek; Istra

nije evidentirano

engleski

Dražen Vlahov, "Glagolitic Manuscript from Rozzo: from the Book of Church and Confraternity of St. Bartholomew (1523-1611)".

nije evidentirano

Glagolitic manuscript; Modern Age; Istria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34.

2008.

225-226

objavljeno

0351-9767

Povezanost rada

Povijest