Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane (CROSBI ID 351102)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Samac, Damir
Kozačinski, Lidija
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane
Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore različitih animalnih namirnica, a svojom aktivnošću mogu utjecati na mikrobiološku ispravnost proizvoda. U ovom radu istraženo je inhibicijsko djelovanje 11 izolata laktobacila iz tradicionalnih fermentiranih kobasica prema bakterijama Listeria monocytogenes NCTC 10527, 3 soja Listeria monocytogenes iz hrane, Listeria welshimeri, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus NCBF 1499, Salmonella Enteritidis i Salmonella spp. Najosjetljivije indikatorske bakterije bile su L. monocytogenes 1 (inhibirana s 10 od 11 sojeva laktobacila) i L. monocytogenes NCTC 10527 (8/11), dok je najotpornija bila L. welshimeri (3/11). Šest sojeva laktobacila inhibiralo je Salmonella spp., pet P. aeruginosa, a četiri su inhibirala rast bakterija Y. enterocolitica, S. aureus i Salmonella Enteritidis. Najširi spektar inhibicije utvrđen je kod Lactobacillus casei subsp. casei, a najuži kod Lactobacillus curvatus. Preliminarni rezultati upućuju na značajnu antimikrobnu aktivnost selektiranih laktobacila, što je jedna od bitnih svojstava potencijalnih funkcionalnih starter kultura.
laktobacili; patogeni iz hrane; inhibicija
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial effect of lactobacilli toward some foodborne pathogens
nije evidentirano
lactobacilli; foodborne pathogens; inhibition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb