Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane (CROSBI ID 351102)

Ocjenski rad | diplomski rad

Samac, Damir Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane / Kozačinski, Lidija (mentor); Zdolec, Nevijo (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2008

Podaci o odgovornosti

Samac, Damir

Kozačinski, Lidija

Zdolec, Nevijo

hrvatski

Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane

Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore različitih animalnih namirnica, a svojom aktivnošću mogu utjecati na mikrobiološku ispravnost proizvoda. U ovom radu istraženo je inhibicijsko djelovanje 11 izolata laktobacila iz tradicionalnih fermentiranih kobasica prema bakterijama Listeria monocytogenes NCTC 10527, 3 soja Listeria monocytogenes iz hrane, Listeria welshimeri, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus NCBF 1499, Salmonella Enteritidis i Salmonella spp. Najosjetljivije indikatorske bakterije bile su L. monocytogenes 1 (inhibirana s 10 od 11 sojeva laktobacila) i L. monocytogenes NCTC 10527 (8/11), dok je najotpornija bila L. welshimeri (3/11). Šest sojeva laktobacila inhibiralo je Salmonella spp., pet P. aeruginosa, a četiri su inhibirala rast bakterija Y. enterocolitica, S. aureus i Salmonella Enteritidis. Najširi spektar inhibicije utvrđen je kod Lactobacillus casei subsp. casei, a najuži kod Lactobacillus curvatus. Preliminarni rezultati upućuju na značajnu antimikrobnu aktivnost selektiranih laktobacila, što je jedna od bitnih svojstava potencijalnih funkcionalnih starter kultura.

laktobacili; patogeni iz hrane; inhibicija

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial effect of lactobacilli toward some foodborne pathogens

nije evidentirano

lactobacilli; foodborne pathogens; inhibition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

15.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina