Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Geološka istraživanja na području uvale Caska na otoku Pagu (CROSBI ID 762136)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Lukšić, Boris ; Hasan, Ozren ; Miko, Slobodan Geološka istraživanja na području uvale Caska na otoku Pagu // Arhiv Hrvatskog geološkog instituta. 2007.

Podaci o odgovornosti

Lukšić, Boris ; Hasan, Ozren ; Miko, Slobodan

hrvatski

Geološka istraživanja na području uvale Caska na otoku Pagu

Dosadašnja arheološka istraživanja uputila su na potrebu za detaljnijim geološkim istraživanjima koja bi omogućila rekonstrukciju zbivanja na istraživanom prostoru kako u smislu ljudskog utjecaja na prostor, klimatskih promjena i geoloških procesa. Prva i temeljna faza istraživanja je stoga izrada pregledne geološke karte šireg područja (do sada na za istraživano područje postoji samo Osnovna geološka karta mjerila 1:100 000). U sklopu studije izrađena je digitalna geološka karta mjerila 1:5000 (ArcMap, ESRI, USA), a tekstualni dio izvještaja služi kao tumač navedene karte. Uže područje Caske i „ potonuli“ antički grad u cjelosti se nalazi na fliškim naslagama i kvartarnim tvorevinama. Ostaci starih zidova uz obalu istočno od današnje Caske izgrađeni su velikim dijelom na litificiranim kvartarnim brečama. Mlađi poluvezani kvartarni nanos sa pretaloženim pedološkim slojem i karbonatnim kršjem ispunjava međuprostore zidova. Ovim, mlađim horizontom kvartarnih tvorevina ispunjena je dolina koja se proteže od caske uvale do uvale Stare Novalje na sjeverozapadu. Uz samu obalu caskog zaljeva kvartarne taložine pružaju se u širini od 800 m od podnožja Sv. Jurja na istoku do suprotne obale, gdje je otkriveno antičko groblje u fliškim laporima. Arheološka istraživanja djelomično su otkrila profile kroz kvartarne sedimente a mjestimično su to učinili i erozijski procesi. Na području uz obalu istočno od Caske te na suprotnoj obali, u naslagama iznad pronađenog groblja, unutar nelitificiranih kvartarnih tvorevina može se razlučiti najmlađi pedološki sloj od svoje podloge. U dijelu ispod pedološkog sloja moguće je razdvojiti nivo djelovanja ljudi iz rimskog razdoblja. Tu se nalaze ostaci, crijepova, krhotine keramičkih proizvoda, ostaci izgoretina od ognjišta i dr. Na širokom prostoru od Uvale Caska prema sjeverozapadu pokušano je pomoću avionskih fotostereoparova odrediti eventualno pružanje nekadašnjeg grada u tom smjeru. Radi debelog kvartarnog nanosa u ovom dijelu terena nisu nađene nikakve indikacije za to, ili stare građevine ovdje nisu ni postojale. Za detaljnije potvrde predlažemo izradu raskopa na platou istočno od Caske (između ceste za Metajnu i mora) i kroz polje od Caske do suprotne obale na jugozapadu.

Pag; fliš; kvartar; kvartarne breče; rimsko razdoblje

nije evidentirano

engleski

Geological research in Caska cove area, Pag island

nije evidentirano

Island Pag; quaternary; quaternary breccias; roman period

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Arhiv Hrvatskog geološkog instituta

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija