Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija utjecaja na okoliš eksploatacije pijeska i šljunka na eksploatacijskom polju "Bok" (CROSBI ID 762113)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Kastmuller, Željko ; Hasan, Ozren ; Kruk, Boris ; Kruk, Ljiljana Studija utjecaja na okoliš eksploatacije pijeska i šljunka na eksploatacijskom polju "Bok" // Arhiv Hrvatskog geološkog instituta. 2007.

Podaci o odgovornosti

Kastmuller, Željko ; Hasan, Ozren ; Kruk, Boris ; Kruk, Ljiljana

hrvatski

Studija utjecaja na okoliš eksploatacije pijeska i šljunka na eksploatacijskom polju "Bok"

Svrha izrade studije je eksploatacija ležišta pijeska i šljunka (šljunčare) koji će se eksploatirati i plasirati na tržište.Istraživanjem su utvrđene vrlo povoljne značajke ležišta (jednostavna građa, postojana debljina, ujednačena kakvoća, relativno tanak jalovinski pokrivač, neznatna tektonska poremećenost). Eksploatacijom i prijevozom pijeska i šljunka isključena je svaka mogućnost ekološke nesreće budući da se u ukupnom proizvodnom procesu ne koriste komponente koje bi ugrozile okoliš. Zbog ograničenog negativnog utjecaja eksploatacije i transporta sirovine na okoliš, preporučuje se otvaranje šljunčare (ležišta pijeska i šljunka) i sanacija pristupne ceste. Eksploatacijsko polje « Bok» sanirati će se i rekultivirati, primjerno svom položaju, tehnologiji i eksploataciji, na način koji će omogućiti sigurnost i najpogodniju prilagodbu svom okruženju. Tehničko-biološka sanacija eksploatacijskog polja izradit će se tijekom eksploatacije i u završnoj fazi, a prema uvjetima i rješenjima iz projektne dokumentacije. U tu svrhu u pripremi površine za izvođenje eksploatacijskih radova, odstranit će se i naknadno iskoristiti humus iz otkrivke. Nakon predviđene kontinuirane tehničko-biološke sanacije negativni utjecaji će se smanjivati i postupno uspostavljati ravnoteža u prostoru. U tu su svrhu propisane i mjere zaštite vezane za zaštitu krajolika.

Utjecaj na okoliš; pijesak; šljunak; eksploatacija

nije evidentirano

engleski

Environmental impact assessment of sexploatation of sand and gravel in "Bok" quarry

nije evidentirano

Environmental impact; sand; gravel; exploatation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Arhiv Hrvatskog geološkog instituta

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija