Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu (CROSBI ID 541460)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu // XV međunarodno savjetovanje, Krmiva 2008. Opatija, 2008. str. 67-67

Podaci o odgovornosti

Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana

hrvatski

Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu

Zdravstvena ispravnost i neškodljivost hrane bezuvjetan su zahtjev koji nameću potrošači, proizvođači te međunarodna i domaća legislativa. Pri tome se mijenjaju i u skladu s EU legislativom uvode moderniji sustavi kontrole hrane. „ Higijenski paket“ koji je usvojen koncem 2007. godine (NN RH 99/2007) čini četiri propisa koji reguliraju način provođenja kontrole zdravlja životinja i namirnica animalnog podrijetla, higijenu proizvodnje i prometa, te sigurnost hrane i hrane za životinje koje su namijenjene prehrani ljudi. Ključna je odgovornost proizvođača, koji kroz primjenu HACCP sustava i drugih koncepcija nadzora te sustava samokontrole, provode nadzor u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane i hrane za životinje. Sigurnost hrane za životinje preduvjet je sigurnosti hrane u cjelini. Temeljena na načelu od „ polja do stola“ , sigurnost hrane počinje od hranidbe i uzgoja životinja na farmama, do proizvodnje namirnica animalnog podrijetla. Pored zdravih životinja, za sigurnost hrane značajna je zdravstvena ispravnost i sigurnost biljne proizvodnje koje ukljućuje nadzor nad sredstvima za zaštitu bilja, kao i monitoring biorezidua u hrani što je bitan preduvjet očuvanja javnog zdravstva. Prilagođavanje novom strateškom okviru podrazumijeva pravilnu procjenu rizika u odnosu na fizikalne, kemijske i biološke nokse koje pretpostavljaju sigurne limite neškodljivosti i daju garanciju za sigurnost i zdravstvenu ispravnost. Sustav kontrole počiva na nadležnim tijelima državne uprave, koji preko inspekcijskih službi provode nadzor nad proizvodnjom i prometom hrane, te na mreži laboratorija koji su dio sustava, a čiji je rad reguliran zakonskim propisima i podrazumijeva primjenu ISO 17025 norme. Veoma je važno uspostaviti sljedivost koja uključuje zdravlje životinja, hranidbu, proizvodnju hrane i sastojaka hrane za životinje, kroz cijeli prehrambeni lanac. Na taj se način primjenjuje sustav kontrole po načelu "od polja do stola", koji se s novom strategijom sljedivosti transformira i odvija pod motom „ od stola do polja“ .

krmiva; hrana; sljedivost; sigurnost

nije evidentirano

engleski

Feed safety as requirement of food correctness on the market

nije evidentirano

feed; food; traceability; safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

67-67.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XV međunarodno savjetovanje, Krmiva 2008

Opatija:

Podaci o skupu

XV međunarodno savjetovanje Krmiva 2008

predavanje

02.05.2008-02.05.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina