Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu (CROSBI ID 541460)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana
hrvatski
Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu
Zdravstvena ispravnost i neškodljivost hrane bezuvjetan su zahtjev koji nameću potrošači, proizvođači te međunarodna i domaća legislativa. Pri tome se mijenjaju i u skladu s EU legislativom uvode moderniji sustavi kontrole hrane. „ Higijenski paket“ koji je usvojen koncem 2007. godine (NN RH 99/2007) čini četiri propisa koji reguliraju način provođenja kontrole zdravlja životinja i namirnica animalnog podrijetla, higijenu proizvodnje i prometa, te sigurnost hrane i hrane za životinje koje su namijenjene prehrani ljudi. Ključna je odgovornost proizvođača, koji kroz primjenu HACCP sustava i drugih koncepcija nadzora te sustava samokontrole, provode nadzor u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane i hrane za životinje. Sigurnost hrane za životinje preduvjet je sigurnosti hrane u cjelini. Temeljena na načelu od „ polja do stola“ , sigurnost hrane počinje od hranidbe i uzgoja životinja na farmama, do proizvodnje namirnica animalnog podrijetla. Pored zdravih životinja, za sigurnost hrane značajna je zdravstvena ispravnost i sigurnost biljne proizvodnje koje ukljućuje nadzor nad sredstvima za zaštitu bilja, kao i monitoring biorezidua u hrani što je bitan preduvjet očuvanja javnog zdravstva. Prilagođavanje novom strateškom okviru podrazumijeva pravilnu procjenu rizika u odnosu na fizikalne, kemijske i biološke nokse koje pretpostavljaju sigurne limite neškodljivosti i daju garanciju za sigurnost i zdravstvenu ispravnost. Sustav kontrole počiva na nadležnim tijelima državne uprave, koji preko inspekcijskih službi provode nadzor nad proizvodnjom i prometom hrane, te na mreži laboratorija koji su dio sustava, a čiji je rad reguliran zakonskim propisima i podrazumijeva primjenu ISO 17025 norme. Veoma je važno uspostaviti sljedivost koja uključuje zdravlje životinja, hranidbu, proizvodnju hrane i sastojaka hrane za životinje, kroz cijeli prehrambeni lanac. Na taj se način primjenjuje sustav kontrole po načelu "od polja do stola", koji se s novom strategijom sljedivosti transformira i odvija pod motom „ od stola do polja“ .
krmiva; hrana; sljedivost; sigurnost
nije evidentirano
engleski
Feed safety as requirement of food correctness on the market
nije evidentirano
feed; food; traceability; safety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
67-67.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XV međunarodno savjetovanje, Krmiva 2008
Opatija:
Podaci o skupu
XV međunarodno savjetovanje Krmiva 2008
predavanje
02.05.2008-02.05.2008
Opatija, Hrvatska