Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine (CROSBI ID 350989)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Selenić, Kaća
Gobin, Ivana
Lušić, Dražen
hrvatski
Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine
Med kadulje (Salvia officinalis) posjeduje karakteristična organoleptička svojstva, i njegova se proizvodnja povezuje s priobalnim područjima s mediteranskom klimom. U Hrvatskoj su najznačajnija područja proizvodnje kvarnersko priobalje i otoci, Pag, Hvar, dolina rijeke Raše u Istri, Kornati i područje Konavala. Na 15 uzoraka kaduljinog meda s područja kvarnerskih otoka, Primorja, sjevernog hrvatskog i podvelebitskog područja ispitivani su mikrobiološki parametri propisani Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 129/03), te odabrani fizikalno – kemijski parametri, propisani od strane Međunarodne komisije za med (Bogdanov i suradnici, 1997) i Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda (NN 20/2000). Rezultati mikrobioloških ispitivanja zadovoljavaju odredbe navedene Pravilnikom o mikrobiološkim standardima (NN 129/03), iz čega proizlazi zaključak da su svi uzorci bili unutar okvira propisanih za zdravstvenu ispravnost meda. Rezultati ispitivanja fizikalno – kemijskih parametara zadovoljavaju odredbe Pravilnika (NN 20/2000) za ispitivane parametre. Niti jedan uzorak nije pokazivao odstupanje od propisanih vrijednosti, iz čega se da zaključiti da su svi uzorci bili ispravni i s mikrobiološkog i fizikalno – kemijskog stajališta.
med kadulje; mikrobiološke analize; fizikalno-kemijske analize; bakterije
nije evidentirano
engleski
Microbiological and physico-chemical analyses of croatian sage honey manufactured in 2006.
nije evidentirano
sage honey; microbiological analyses; physico-chemical analyses; bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
08.02.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka