Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine (CROSBI ID 350989)

Ocjenski rad | diplomski rad

Selenić, Kaća Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine / Gobin, Ivana (mentor); Lušić, Dražen (neposredni voditelj). Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2008

Podaci o odgovornosti

Selenić, Kaća

Gobin, Ivana

Lušić, Dražen

hrvatski

Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine

Med kadulje (Salvia officinalis) posjeduje karakteristična organoleptička svojstva, i njegova se proizvodnja povezuje s priobalnim područjima s mediteranskom klimom. U Hrvatskoj su najznačajnija područja proizvodnje kvarnersko priobalje i otoci, Pag, Hvar, dolina rijeke Raše u Istri, Kornati i područje Konavala. Na 15 uzoraka kaduljinog meda s područja kvarnerskih otoka, Primorja, sjevernog hrvatskog i podvelebitskog područja ispitivani su mikrobiološki parametri propisani Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 129/03), te odabrani fizikalno – kemijski parametri, propisani od strane Međunarodne komisije za med (Bogdanov i suradnici, 1997) i Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda (NN 20/2000). Rezultati mikrobioloških ispitivanja zadovoljavaju odredbe navedene Pravilnikom o mikrobiološkim standardima (NN 129/03), iz čega proizlazi zaključak da su svi uzorci bili unutar okvira propisanih za zdravstvenu ispravnost meda. Rezultati ispitivanja fizikalno – kemijskih parametara zadovoljavaju odredbe Pravilnika (NN 20/2000) za ispitivane parametre. Niti jedan uzorak nije pokazivao odstupanje od propisanih vrijednosti, iz čega se da zaključiti da su svi uzorci bili ispravni i s mikrobiološkog i fizikalno – kemijskog stajališta.

med kadulje; mikrobiološke analize; fizikalno-kemijske analize; bakterije

nije evidentirano

engleski

Microbiological and physico-chemical analyses of croatian sage honey manufactured in 2006.

nije evidentirano

sage honey; microbiological analyses; physico-chemical analyses; bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

08.02.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija