Sastav, mukoadhezivna i antiradikalna svojstva medvjeđeg luka (Allium ursinum L.) (CROSBI ID 350986)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Galić, Liljana
Zovko, Marijana
Jug, Mario
hrvatski
Sastav, mukoadhezivna i antiradikalna svojstva medvjeđeg luka (Allium ursinum L.)
U radu je ispitana ukupna količina ugljikohidrata i fenola te mukoadhezivnost i antiradikalno djelovanje ekstrakata medvjeđeg luka (Allium ursinum L.). Listovi (Allii ursini herba) i lukovice (Allii ursini bulbus) ekstrahirani su pomoću 5 mmol/L HCl u vodi, odnosno 20 %-tnom etanolu, te su nakon postupka liofilizacije dobivena četiri ekstrakta. Sadržaj šećera ispitan je spektrofotometrijski s fenolom kao reagensom. Utvrđeno je da vodeni ekstrakti sadržavaju oko 60, a etanolni preko 90 % šećera. Mukoadhezivnost ekstrakata ispitana je mjerenjem rada adhezije. Zbog nemogućnosti kompresije ekstrakata listova, ispitivanje je vršeno samo sa ekstraktima lukovica. Oba ekstrakta pokazuju umjerena mukoadhezivna svojstva. Spektrofotometrijski je ispitana količina fenolnih spojeva pomoću Folin-Ciocalteau reagensa te antiradikalno djelovanje ekstrakata medvjeđeg luka na DPPH slobodni radikal. Pokazalo se da ekstrakti tek u višim koncentracijama pokazuju značajniju antiradikalnu aktivnost, ali znatno nižu od sintetskog antioksidansa butiliranog hidroksianisola. Antioksidativna aktivnost rasla je istim redoslijedom kao i količina fenola u ekstraktima, što navodi na zaključak da su fenoli vjerojatno glavni nositelji antioksidativnog djelovanja u ekstraktima Allium ursinum L.
mukoadhezivnost; antiradikalna aktivnost; medvjeđi luk; Allium ursinum L.
nije evidentirano
engleski
Composition, mucoadhesive and antiradical properties of ramsons (Allium Ursinum L.)
nije evidentirano
mucoadhesivity; antiradikal activity; ramsons; Allium ursinum L.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
08.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb