Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica (CROSBI ID 740594)
Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila Fleck, Željka ; Filipović, Ivana ; Leskovar, Kristina ; Popelka, Peter ; Marcinčak, Slavomir
hrvatski
Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj bakteriocinogene kulture Lactobacillus sakei na sigurnost i kakvoću tradicionalnih fermentiranih kobasica. Provedena su dva pokusa ; prvi radi uvida u učinak kulture na inokuliranu populaciju bakterije Listeria monocytogenes, i drugi s ciljem uvida u utjecaj kulture na mikrobiološke, fizikalno-kemijske i senzorne karakteristike kobasica. Broj L. monocytogenes značajno je smanjen u svim fazama zrenja (P<0, 05). Primjenom bakteriocinogene kulture smanjen je broj enterokoka, koagulaza negativnih koka i kvasaca u gotovom proizvodu (P<0, 05). Senzorna svojstva kobasica poboljšana su, primarno kiselost, žilavost i sočnost.
sigurnost; kakvoća; fermentirane kobasice
nije evidentirano
engleski
Upgrading the safety and quality of traditional fermented sausages
nije evidentirano
safety; quality; fermented sausages
nije evidentirano
Podaci o prilogu
203-206.
2008.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu
1332-0025
Podaci o skupu
Nepoznat skup
ostalo
29.02.1904-29.02.2096