Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363882

Obitelji osoba s invaliditetom i mreže podrške


Leutar, Zdravka; Ogresta, Jelena; Milić Babić, Marina
Obitelji osoba s invaliditetom i mreže podrške. Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008 (monografija)


CROSBI ID: 363882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obitelji osoba s invaliditetom i mreže podrške
(Families of Disabled Persons and Support Networks)

Autori
Leutar, Zdravka ; Ogresta, Jelena ; Milić Babić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2008

Stranica
200

ISBN
978-953-270-021-3

Ključne riječi
obitelj; invaliditet; formalna podrška; neformalna podrška
(family; disability; foformal support; informal support)

Sažetak
Na saznanje o invalidnosti člana obitelji gleda se kao na izrazito stresan, krizni životni događaj i detaljno se opisuju načini reakcije članova obitelji te općenito modeli prorađivanja krize. Diskutiraju se uloge članova obitelji, s posebnim naglaskom na obitelji s djecom s teškoćama u razvoju te obitelji u kojima su djeca njegovatelji roditelja s invaliditetom. Poseban je osvrt dat na prikaz socio-ekonomskog statusa obitelji (osoba s invaliditetom) te prikaz najčešćih reakcija okoline na invaliditet. Opširno su navedeni poznati oblici socijalne podrške obitelji osoba s invaliditetom te je dat jasan pregled i izvod iz dokumenata koji su temelj obiteljske politike za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na sustav socijalne skrbi. Posebno vrijedan doprinos rada, poglavlje je koje govori o ulozi socijalnog rada i socijalnih radnika, kao nezaobilaznih stručnjaka u suvremenom transdisciplinarnom pristupu podrške obiteljima s invaliditetom. Na kraju se poglavlja nalazi vrlo jasan i kritički napisan sažetak poglavlja, vrijedna poveznica s ostatkom rada. Rezultati istraživanja podijeljeni su u nekoliko logičnih cjelina: Obilježja životne situacije obitelji osoba s invaliditetom, Odnosi i podrška u obitelji, Formalna podrška obitelji i Procjena obitelji osoba s invaliditetom o reakcijama uže i šire društvene okoline. U svakoj cjelini, kao dodatak kvantitativno dobivenim rezultatima, kao mali kvalitativni doprinos, prezentirani su i neki doslovce citirani komentari ispitanika. Ovo istraživanje, pa tako i dobiveni rezultati, veoma su zanimljivi i čine značajan doprinos spoznavanju značajki i životnog konteksta obitelji osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, jer je to prvo tako koncipirano istraživanje na ovim prostorima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
066-0000000-3617 - SOCIJALNI POLOŽAJ STARIJIH I OSOBA S INVALIDITETOM U HRVATSKOJ I ZEMLJAMA EU (Leutar, Zdravka, MZOS ) ( CroRIS)
066-0661686-1433 - Funkcioniranje i osnaživanje obitelji u rizičnim uvjetima u Republici Hrvatskoj (Blažeka Kokorić, Slavica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Milić Babić (autor)

Avatar Url Jelena Ogresta (autor)

Avatar Url Zdravka Leutar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Leutar, Zdravka; Ogresta, Jelena; Milić Babić, Marina
Obitelji osoba s invaliditetom i mreže podrške. Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008 (monografija)
Leutar, Z., Ogresta, J. & Milić Babić, M. (2008) Obitelji osoba s invaliditetom i mreže podrške. Zagreb, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, author = {Leutar, Zdravka and Ogresta, Jelena and Mili\'{c} Babi\'{c}, Marina}, year = {2008}, pages = {200}, keywords = {obitelj, invaliditet, formalna podr\v{s}ka, neformalna podr\v{s}ka}, isbn = {978-953-270-021-3}, title = {Obitelji osoba s invaliditetom i mre\v{z}e podr\v{s}ke}, keyword = {obitelj, invaliditet, formalna podr\v{s}ka, neformalna podr\v{s}ka}, publisher = {Pravni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Leutar, Zdravka and Ogresta, Jelena and Mili\'{c} Babi\'{c}, Marina}, year = {2008}, pages = {200}, keywords = {family, disability, foformal support, informal support}, isbn = {978-953-270-021-3}, title = {Families of Disabled Persons and Support Networks}, keyword = {family, disability, foformal support, informal support}, publisher = {Pravni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font