Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363820

Anti-HCV pozitivitet u Primorsko-goranskoj županiji


Tićac, Brigita; Gregorović-Kesovija, Palmira; Rukavina, Tomislav
Anti-HCV pozitivitet u Primorsko-goranskoj županiji // 8. hrvatski kongres kliničke mikrobiologije s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka / Kalenić, Smilja (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor Hrvatsko društvo za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2008. str. 167-168 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Anti-HCV pozitivitet u Primorsko-goranskoj županiji
(Anti-HCV positivity in Primorsko-goranska County)

Autori
Tićac, Brigita ; Gregorović-Kesovija, Palmira ; Rukavina, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
8. hrvatski kongres kliničke mikrobiologije s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka / Kalenić, Smilja - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor Hrvatsko društvo za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2008, 167-168

Skup
8. hrvatski kongres kliničke mikrobiologije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25-28.05.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hepatitis C virus (HCV); serološka dijagnostika; anti-HCV EIA; spolna i dobna raspodjela
(Hepatitis C virus (HCV); serological diagnosis; anti-HCV EIA; sex and age distribution)

Sažetak
Hepatitis C je danas jedan od značajnih javno-zdravstvenih problema u svijetu. Najveći problem infekcije virusom hepatitisa C je čest razvoj kroničnih oblika bolesti koji traju desetljećima i javljaju se u preko 80% inficiranih osoba. Kronični hepatitis u visokoj proporciji oboljelih osoba dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija poput ciroze i hepatocelularnog karcinoma. Prevalencija hepatitisa C je različita u pojedinim područjima svijeta. Podaci za Republiku Hrvatsku govore o prevalenciji od oko 1%, dok za Primorsko-goransku županiju nema raspoloživih podataka o prevalenciji. U radu smo retrospektivno analizirali laboratorijske nalaze seroloških testiranja na hepatitis C virus (HCV) provedenih u Laboratoriju za serodijagnostiku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) Primorsko-goranske županije tijekom 2006. i 2007. godine. U Laboratoriju je ukupno pretraženo 7 225 uzoraka seruma s područja Primorsko-goranske županije. Ukupno su evidentirane 252 anti-HCV pozitivne osobe. Među pozitivnim osobama oba su spola bila podjednako zastupljena. Analiza dobne raspodjele je pokazala da je najzastupljenija dobna skupina između 21 i 30 godina s 44%, a slijedi dobna skupina između 31 i 40 godina s 19% od svih anti-HCV pozitivnih bolesnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
062-0621273-0951 - Imunološki aspekti teških Klebsiella infekcija (Tomislav Rukavina, )
062-0621273-0952 - Ekološki aspekti legioneloza (Brigita Tićac, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka