Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira (CROSBI ID 144395)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja, Darija ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 203-222

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja, Darija ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko

hrvatski

Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira

U proizvodnji sira od presudne je važnosti fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka. Tijekom 2007. godine provedeno je istraživanje proizvodnih osobina i kvalitete mlijeka krčkih ovaca, te je opisan tehnološki postupak proizvodnje i analiziran fizikalno-kemijski sastav krčkog sira. Kontrola mliječnosti provedena je prema AT metodi. Analize kemijskog sastava provedene su infracrvenom spektrometrijom, a higijenske kvalitete mlijeka fluoro-opto-elektronskom metodom, odnosno metodom protočne citometrije. U laktaciji od 160 dana ovce su u prosjeku proizvele 108 kg mlijeka (38 kg u dojnom, a 70 kg u muznom razdoblju) s 5, 67 kg mliječne masti i 4, 12 kg proteina. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo: 19, 49 % suhe tvari, 8, 29 % mliječne masti, 5, 99 % proteina, 4, 45 % laktoze i 11, 32 % suhe tvari bez masti. Mužnja je imala značajan utjecaj na: dnevnu količinu mlijeka, udio suhe tvari i mliječne masti, točku ledišta mlijeka i higijensku kvalitetu mlijeka. Između proizvodnih osobina ovaca i pojedinih pokazatelja kvalitete mlijeka utvrđeni su značajni koeficijenti korelacija. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti vrijednosti fizikalno-kemijskog sastava, mikrobiološke i senzorne kvalitete mlijeka i krčkog sira, potrebnih u standardizaciji proizvodnje.

ovčje mlijeko; ovčji sir; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Characterisation and research of the milk quality in Krk cheese manufacturing

nije evidentirano

sheep milk; sheep cheese; chemical composition; physical properties; hygiene quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (3)

2008.

203-222

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost