Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uporaba programskih jezika u sustavima za nadzor i upravljanje (CROSBI ID 350915)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Sindičić, Ivica Uporaba programskih jezika u sustavima za nadzor i upravljanje / Petrinović, Marko (mentor); Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva, . 1994

Podaci o odgovornosti

Sindičić, Ivica

Petrinović, Marko

hrvatski

Uporaba programskih jezika u sustavima za nadzor i upravljanje

Glavni problem koji je opisan u ovom radu je ispitivanje mogućnosti programiranja sustava za nadzor i upravljanje u industriji. Predstavljeno je jedno od mogućih rješenja. To rješenje je emulator virtualnog procesora (nazvanog SIP) koji ima sve naredbe standardnih procesora plus neke specijalne komande za dohvat specijalnih parametara sustava. Emulator je napisan u ANSI C jeziku, tako da može biti korišten na različitim sklopovskim platformama za koje imaju svoj ANSI C prevodilac. Da bi se olakšalo krajnjim korisnicima razvijen je BASIC prevodilac (sa nekim elementima PASCAL-a) naš virtualni procesor. U radu možemo pronaći opis gramatike BASIC-a, opis pravila prevođenja i moguće greške koje se mogu javiti tokom procesa prevođenja. U drugom dijelu smo uzeli jedan jednostavni "Ladder" jezik i pokušali smo ga "prenijeti" na naš virtualni procesor. Kao rezultat možete vidjeti opis standardnog "Ladder" jezika sa njegovim standardnim blokovima (ulaz, izlaz, brojač, vremenski element, RS), odnose između grafičkih elemenata i tekstovnih naredbi i najzad previla prevođenja za SIP. U ovom radu također možete pronaći rezultate dva testa izvedena na našem virtualnom procesoru. Prvi test je test zauzeća memorije. Pokušali smo prevesti ANSI C verziju SIP-a za dva različita stvarna procesora (INTEL 8086 i 8051) te smo usporedili rezultate i postotke. Kao drugi test izmjerili smo srednje vrijeme izvršavanja svake SIP instrukcije i u nekoliko prolaza pokušali smo ubrzati naš kod. Izmjerena srednja brzina je uspoređena također i sa srednjim brzinama izvođenja instrukcija kod standardnih programirljivih upravljačkih naprava (PLC) kao što su SIMATIC, AB, Omron itd... Za oba testa dali smo prijedloge kako poboljšati karakterisitke virtualnog procesora. U radu možete pronaći mnoštvo primjera u BASIC-u za SIP i "Ladder" jeziku, te nekoliko primjera korištenja BASIC-a u praksi. Na kraju (kao dodatak) možete pronaći jedan kompliciraniji primjer pisan u BASIC-u za SIP (rješavanje sistema jednadžbi) i njegov rezultat.

Sustav za nadzor i upravljanje; Virtualni procesor; BASIC prevodilac; Ladder prevodilac; Programirljiva logička naprava (PLC)

nije evidentirano

engleski

Usage of programming languages in supervisory and driving systems

nije evidentirano

System for supervision and control; Virtual processor; BASIC compiler; Ladder compiler; Programmable logic controller (PLC)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

105

03.04.1994.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Zagreb

Povezanost rada

Elektrotehnika