Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363470

Je li etično etički istraživati s djecom? Neka etička pitanja u istraživanju folklorističkih i kulturnoantropoloških aspekata djetinjstva.


Marković, Jelena
Je li etično etički istraživati s djecom? Neka etička pitanja u istraživanju folklorističkih i kulturnoantropoloških aspekata djetinjstva. // Etnološka tribina. Godišnjak Hrvatskog etnološkog društva., 31 (2008), 147-165 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Je li etično etički istraživati s djecom? Neka etička pitanja u istraživanju folklorističkih i kulturnoantropoloških aspekata djetinjstva.
(Are standards of ethics in research with children ethical? Some ethical issuse in the research of folkloristic and cultural anthhropological aspects of childhood.)

Autori
Marković, Jelena

Izvornik
Etnološka tribina. Godišnjak Hrvatskog etnološkog društva. (0351-1944) 31 (2008); 147-165

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Etika; moralna retorika djetinjstva; pričanja o djetinjstvu
(Ethics; moral rhetoric of childhood; stories of childhood)

Sažetak
U tekstu, autorica propituje etičnost etičkih standarda istraživanja s djecom koji su upisani u međunarodno i domaće pravne akte. Autorica se bavi etičkim pitanjima koja su aktualna prije istraživačeva ''ulaska'' na teren, a koja istraživanje mogu učiniti anksioznim poljem. Slijedom toga predlaže nešto što uvjetno naziva ''refleksivnom ne-zaštitom'' koja nije suprotnost od zaštite nego ne uključuje dodatnu aktivnu zaštitu djece već aktivnu i neprestanu refleksivnost vlastitih istraživačkih postupanja i svoji predodžbi o djeci i djetinjstvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-1890666-0665 - GENOLOŠKI ASPEKTI USMENE I PUČKE TRADICIJE (Ljiljana Marks, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Marković, (266362)