Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363319

Analiza i prognoza ponude i potražnje na tržištu svjetskoga tankerskog brodarstva


Cerović, Ljerka; Bašić, Hrvoje
Analiza i prognoza ponude i potražnje na tržištu svjetskoga tankerskog brodarstva // Ekonomska misao i praksa: časopis Sveučilista u Dubrovniku, XVII (2008), 1; 29-46 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Analiza i prognoza ponude i potražnje na tržištu svjetskoga tankerskog brodarstva
(Analysis and prognosis for supply and demand on the world tanker shipping trade market)

Autori
Cerović, Ljerka ; Bašić, Hrvoje

Izvornik
Ekonomska misao i praksa: časopis Sveučilista u Dubrovniku (1330-1039) XVII (2008), 1; 29-46

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Tržište svjetskoga tankerskog brodarstva; tržišne strukture; ponuda; potražnja; trend; prognoza
(World tanker shipping trade market; market structure; demand; supply; trend; prognosis)

Sažetak
Posljednjih nekoliko godina svjetsko gospodarstvo, a s njime i kretanja na tržištu nafte bilježe stabilan rast. Na tržište ulaze nove ekonomske velesile koje značajno i izravno utječu na proizvodnju i potrošnju sirove nafte, a stoga i na ponudu i potražnju za tankerskim brodskim kapacitetima. Tržište svjetskoga tankerskog brodarstva dio je globalnog tržišta i kao takvo iznimno je dinamično i izloženo brojnim utjecajima. U tom smislu, analiza i prognoza ponude i potražnje za tankerskim brodskim kapacitetima ima veliko značenje. Za potrebe predviđanja budućih kretanja na svjetskom tankerskom tržištu rabi se linearna funkcija kao odrednica očekivane dinamike kretanja analiziranih varijabli. Zbog turbulentnosti ovoga tržišta, prognoziranje je ograničeno na razdoblje do 2010. godine, jer obuhvaćanje šireg razdoblja ne bi dalo vjerodostojne rezultate. Konačno, rezultati istraživanja upućuju na blaži porast i ponude i potražnje na svjetskom tankerskom tržištu u ispitanom razdoblju, ukazujući tako na sve manje značenje alternativnih oblika eksploatacije tankerskih brodskih kapaciteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-0361557-1455 - Ekonomski učinci regulatornih reformi elektroenergetskog sektora (Nela Vlahinić, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Ljerka Cerović, (211412)

Citiraj ovu publikaciju

Cerović, Ljerka; Bašić, Hrvoje
Analiza i prognoza ponude i potražnje na tržištu svjetskoga tankerskog brodarstva // Ekonomska misao i praksa: časopis Sveučilista u Dubrovniku, XVII (2008), 1; 29-46 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)
Cerović, L. & Bašić, H. (2008) Analiza i prognoza ponude i potražnje na tržištu svjetskoga tankerskog brodarstva. Ekonomska misao i praksa: časopis Sveučilista u Dubrovniku, XVII (1), 29-46.
@article{article, year = {2008}, pages = {29-46}, keywords = {world tanker shipping trade market, market structure, demand, supply, trend, prognosis}, journal = {Ekonomska misao i praksa: \v{c}asopis Sveu\v{c}ilista u Dubrovniku}, volume = {XVII}, number = {1}, issn = {1330-1039}, title = {Analysis and prognosis for supply and demand on the world tanker shipping trade market}, keyword = {world tanker shipping trade market, market structure, demand, supply, trend, prognosis} }

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Journal of Economic Literature
  • DOAJ-Directory of Open Access Journals