Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 362894

Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi


Karolyi, Danijel; Đikić, Marija; Salajpal, Krešimir; Čubrić Čurik, Vlatka; Jurić, Ivan
Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi // MESO, 10 (2008), 3; 194-199 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 362894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi
(Share of main cuts and tissues in the carcasses of young Simmental cattle)

Autori
Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan

Izvornik
MESO (1332-0025) 10 (2008), 3; 194-199

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mlada junad; disekcija; dijelovi trupa; tkivo; simentalska pasmina
(young cattle; dissection; carcass cuts; tissue; Simmental breed)

Sažetak
Obnova domaće proizvodnje goveđeg mesa i mogućnost značajnijeg povratka na negdašnja izvozna tržišta posljednjih su godina aktualizirali istraživanja domaće mlade junetine za izvoz (tzv. ¨baby-beef¨). U ovom radu analizirani su udjeli osnovnih dijelova i tkiva (mišićnog, masnog, kosti i vezivnog) u trupovima mlade simentalske junadi za izvoz na talijansko tržište. U tu svrhu provedena je disekcija 26 polovica prosječne mase 129, 2 kg. Udio dijela trupa I kategorije (but) činio je u prosjeku 30, 5 %, udio dijelova trupa II kategorije (leđa i lopatica) 23, 1 %, a udio dijelova trupa III kategorije (gornja pod lopatica, donja pod lopatica, rebra, grudi, vrat, trbušina, prednja i stražnja koljenica) 44, 4 %. Disekcijom osnovnih dijelova na tkiva, najveća varijabilnost utvrđena je za udjele masnog tkiva i vezivnog tkiva, a najmanja za udio kosti i mišićnog tkiva. Prosječni udio mišićnog tkiva u butu bio je 76, 1 %, a u dijelovima trupa II i III kategorije 70, 2 %, odnosno 59, 2 %. Prosječni udio masnog tkiva i kosti u dijelovima trupa I kategorije bio je 5, 2 i 13, 3 %, u dijelovima trupa II kategorije 7, 2 i 17, 4 %, a u dijelovima trupa III kategorije 12, 5 i 21, 8 %. Prosječni udio vezivnog tkiva u dijelovima trupa I, II i III kategorije iznosio je 5, 4 %, 5, 1 % i 6, 5 %. Prosječni udio mišićnog tkiva u polovicama iznosio je 68, 8 %, masnog tkiva 9, 1 %, vezivnog tkiva 5, 9 %, a udio kosti bio je 16, 3 %.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Povijest



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780460-0409 - Fenotipska i genetska povezanost za svojstva kakvoće trupa i tkiva kod svinja (Đikić, Marija, MZOS ) ( POIROT)
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Đikić, Marija; Salajpal, Krešimir; Čubrić Čurik, Vlatka; Jurić, Ivan
Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi // MESO, 10 (2008), 3; 194-199 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Karolyi, D., Đikić, M., Salajpal, K., Čubrić Čurik, V. & Jurić, I. (2008) Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi. MESO, 10 (3), 194-199.
@article{article, year = {2008}, pages = {194-199}, keywords = {Mlada junad, disekcija, dijelovi trupa, tkivo, simentalska pasmina}, journal = {MESO}, volume = {10}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi}, keyword = {Mlada junad, disekcija, dijelovi trupa, tkivo, simentalska pasmina} }
@article{article, year = {2008}, pages = {194-199}, keywords = {young cattle, dissection, carcass cuts, tissue, Simmental breed}, journal = {MESO}, volume = {10}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Share of main cuts and tissues in the carcasses of young Simmental cattle}, keyword = {young cattle, dissection, carcass cuts, tissue, Simmental breed} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font