Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi (CROSBI ID 144219)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan Share of main cuts and tissues in the carcasses of young Simmental cattle / Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 3; 194-199

Podaci o odgovornosti

Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan

hrvatski

Udjeli osnovnih dijelova i tkiva u trupovima mlade simentalske junadi

Obnova domaće proizvodnje goveđeg mesa i mogućnost značajnijeg povratka na negdašnja izvozna tržišta posljednjih su godina aktualizirali istraživanja domaće mlade junetine za izvoz (tzv. ¨baby-beef¨). U ovom radu analizirani su udjeli osnovnih dijelova i tkiva (mišićnog, masnog, kosti i vezivnog) u trupovima mlade simentalske junadi za izvoz na talijansko tržište. U tu svrhu provedena je disekcija 26 polovica prosječne mase 129, 2 kg. Udio dijela trupa I kategorije (but) činio je u prosjeku 30, 5 %, udio dijelova trupa II kategorije (leđa i lopatica) 23, 1 %, a udio dijelova trupa III kategorije (gornja pod lopatica, donja pod lopatica, rebra, grudi, vrat, trbušina, prednja i stražnja koljenica) 44, 4 %. Disekcijom osnovnih dijelova na tkiva, najveća varijabilnost utvrđena je za udjele masnog tkiva i vezivnog tkiva, a najmanja za udio kosti i mišićnog tkiva. Prosječni udio mišićnog tkiva u butu bio je 76, 1 %, a u dijelovima trupa II i III kategorije 70, 2 %, odnosno 59, 2 %. Prosječni udio masnog tkiva i kosti u dijelovima trupa I kategorije bio je 5, 2 i 13, 3 %, u dijelovima trupa II kategorije 7, 2 i 17, 4 %, a u dijelovima trupa III kategorije 12, 5 i 21, 8 %. Prosječni udio vezivnog tkiva u dijelovima trupa I, II i III kategorije iznosio je 5, 4 %, 5, 1 % i 6, 5 %. Prosječni udio mišićnog tkiva u polovicama iznosio je 68, 8 %, masnog tkiva 9, 1 %, vezivnog tkiva 5, 9 %, a udio kosti bio je 16, 3 %.

Mlada junad; disekcija; dijelovi trupa; tkivo; simentalska pasmina

nije evidentirano

engleski

Share of main cuts and tissues in the carcasses of young Simmental cattle

Obnova domaće proizvodnje goveđeg mesa i mogućnost značajnijeg povratka na negdašnja izvozna tržišta posljednjih su godina aktualizirali istraživanja domaće mlade junetine za izvoz (tzv. ¨baby-beef¨). U ovom radu analizirani su udjeli osnovnih dijelova i tkiva (mišićnog, masnog, kosti i vezivnog) u trupovima mlade simentalske junadi za izvoz na talijansko tržište. U tu svrhu provedena je disekcija 26 polovica prosječne mase 129, 2 kg. Udio dijela trupa I kategorije (but) činio je u prosjeku 30, 5 %, udio dijelova trupa II kategorije (leđa i lopatica) 23, 1 %, a udio dijelova trupa III kategorije (gornja pod lopatica, donja pod lopatica, rebra, grudi, vrat, trbušina, prednja i stražnja koljenica) 44, 4 %. Disekcijom osnovnih dijelova na tkiva, najveća varijabilnost utvrđena je za udjele masnog tkiva i vezivnog tkiva, a najmanja za udio kosti i mišićnog tkiva. Prosječni udio mišićnog tkiva u butu bio je 76, 1 %, a u dijelovima trupa II i III kategorije 70, 2 %, odnosno 59, 2 %. Prosječni udio masnog tkiva i kosti u dijelovima trupa I kategorije bio je 5, 2 i 13, 3 %, u dijelovima trupa II kategorije 7, 2 i 17, 4 %, a u dijelovima trupa III kategorije 12, 5 i 21, 8 %. Prosječni udio vezivnog tkiva u dijelovima trupa I, II i III kategorije iznosio je 5, 4 %, 5, 1 % i 6, 5 %. Prosječni udio mišićnog tkiva u polovicama iznosio je 68, 8 %, masnog tkiva 9, 1 %, vezivnog tkiva 5, 9 %, a udio kosti bio je 16, 3 %.

young cattle; dissection; carcass cuts; tissue; Simmental breed

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

10 (3)

2008.

194-199

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Povijest